Phjongcshang 2018 – Egy holland szerezte az első nem holland aranyat gyorskorcsolyában

Budapest – A csütörtöki versenynapig kellett várni a phjoncshangi téli olimpia gyorskorcsolya-versenyeinek első olyan aranyérmére, amelyet nem holland színekben versenyző sportoló nyert meg: férfi 10 000 méteren a kanadai Ted-Jan Bloemen diadalmaskodott.

Ugyanakkor a szám 31 éves világcsúcstartója – a többi eddigi győzteshez hasonlóan – holland nemzetiségű, s csak a 2014/2015-ös szezon óta versenyez kanadaiként.

A csütörtöki viadalon 12 sportoló indult, s az első igazán komoly eredményt a negyedik párban szerepelt holland Jorrit Bergsma érte el, méghozzá egészen kiváló, 12:41.98 perces olimpiai rekorddal.

A következő párban indult Bloemen, aki óriási iramban kezdett, végig vezetett, s alig több mint 2 másodperccel legyőzte Bergsmát. Utóbbinak így gyorsan megdőlt az olimpiai rekordja.

Bloemen azonban még így sem lehetett biztos sikerében, hiszen következett az 5000 méteren aranyérmes Sven Kramer, ám a négyszeres ötkarikás bajnok holland klasszis ezúttal nem fogott ki jó napot. Már féltávnál látszott, hogy messze lesz a legjobbaktól, és Kramer végül csak a hatodik helyen zárt.

A bronzérmet az olasz Nicola Tumolero szerezte meg.

Eredmények (az olimpia honlapja alapján):

gyorskorcsolya, férfi 10 000 m, olimpiai bajnok:

Jan-Ted Bloemen (Kanada) 12:39.77 perc – olimpiai rekord

2. Jorrit Bergsma (Hollandia) 12:41.98
3. Nicola Tumolero (Olaszország) 12:54.32

– MTI –További hírek a Sport kategóriából