Petréteit és Gyurcsányt is meg akarják hallhatni

Egy páncélszekrényre való iratanyagot kapott az Országgyűlés emberi jogi bizottsága a rendőrségtől, ezek alapján fogják vizsgálni a 2002 és 2010 között, elsősorban a 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket.

Az iratok áttekintése után – július 7-én – a vizsgáló albizottság meg akarja hallgatni Papp Károly dandártábornokot, a Készenléti Rendőrség parancsnokát, Petrétei Józsefet, volt igazságügyi minisztert és Gyurcsány Ferenc, egykori miniszterelnököt is.

Több ezer oldalnyi, vagyis egy páncélszekrényre való iratanyagot adott át a rendőrség az Emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának, amelyek között egyénként vannak nem nyilvános dokumentumok is. Ez az összes témában keletkezett iratanyag körülbelül 90 százalékát jelenti. Ezek alapján vizsgálják majd a 2002 és 2010 közötti, főképp a 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket. Az iratokat az Országos-, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a Készenléti Rendőrség küldte meg. A bizottság szerint a rendőrség együttműködő volt, és megígérték, ha bármilyen irat hiányzik, azt pótolják.

A dokumentumok egyik példánya egyébként az események kivizsgálásával megbízott miniszterelnöki megbízotthoz, Balsai Istvánhoz kerül, míg a másikat a bizottság tagjai vizsgálják majd. Az iratok a tervek szerint jövő péntekig áttekintik, a vizsgálóbizottság pedig július 7-én pedig meg akarja hallgatni az ügy kapcsán Papp Károly dandártábornokot a Készenléti Rendőrség parancsnokát, Petrétei Józsefet, volt igazságügyi minisztert és Gyurcsány Ferenc, egykori miniszterelnököt is. Arról, hogy kiket akarnak meghallgatni, zárt ülésen döntöttek.

– Független HÍrügynökség –