interjú

2020.06.25. 07:30

Tuzson Bence: Tapasztalat már volt a válságkezelésre

A nemzeti konzultációra adott válaszok mentén folytatja politikáját a kormány.

Fotó: Napló-archív

A kisváros fejlődéséről, terveiről tájékozódott Derecskén a napokban Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára. Látogatását az ország egyik legmodernebb gyümölcskertészetében, a Bold Agro Kft. almásában fejezte be, ahol interjút adott a Hajdú-bihari Naplónak. A politikust a nemzeti konzultációról, illetve a koronavírus-járvány után megszüntetett különleges felhatalmazási törvényről kérdeztük.

Miért van most szükség nemzeti konzultációra?

Nem csak most van rá szükség, hiszen ez már a kilencedik alkalom. Alapelvünk, hogy egy kormány akkor végezheti jól a munkáját, és egy ország akkor működik jól, ha azt az emberek véleményére alapozza. Ezt többször megtettük már, létre is jött az az intézmény, amit ma már nemzeti konzultációnak tekintünk. Ez tulajdonképpen az alkotmányos rendszerünk részévé vált, hiszen kiváló módja, hogy megtudjuk az emberek véleményét bizonyos kérdésekről. Ezekben a napokban ismét eljutottunk egy mérföldkőhöz, hiszen soha nem volt még a mostanihoz hasonló helyzet, amit nevezetesen egy járvány, a koronavírus okozott. Így most illik is, és kötelességünk is megkérdezni az emberek véleményét a védekezésről, annak menetéről, illetve hogy helyesnek tartják-e azt az irányt, amit a kormány elindított e tekintetben. Ennek többféle vonatkozása is van. Egyrészt egy egészségügyi, hiszen ezen a területen is tettünk jó pár lépést az elmúlt időszakban.

„Bár az egészségügyi járványnak Magyarországon vége van, de az óvatosság azért indokolt, mert a világjárvány még nem ért véget.”

Fotó: Napló-archív

Másrészt előttünk vannak a járvány gazdasági hatásai, valamint az ezekre adott esetleges európai válaszok is. Mint például a Soros Györgyék által javasolt örökkötvény kibocsátásának terve, ami szerintünk annyit tenne, hogy a világ végezetéig eladósítanák az európai országokat, és az európai uniós országok soha nem fizetnék vissza ezt a tartozást. Nem lehetne visszafizetni, hiszen csak a kamatokat törlesztenénk. Jó megoldás ez, vagy rossz megoldás? Meg kell erről kérdezni az embereket. Ugyanakkor a járvány rávilágított egy fontos témára, a bevándorlásra is. Ezek a veszélyek együtt járnak, nem lehet őket egymástól szétválasztani, ezért most egy teljesen új helyzet van. Ismételten megkérdezzük az emberek véleményét a bevándorlás kérdésével kapcsolatban is. Helyes-e az az út, amin a kormány elindult? Tehát az az út, hogy Magyarországra ne jöjjenek be emberek ellenőrizetlenül; tartsuk fenn ezt a jelenlegi, egyébként szigorú magyar politikát, amivel az európai elit és a balliberális kommunikációs fősodorvonal nem ért feltétlenül egyet? Ennek ellenére a mi álláspontunk mégis az, hogy Európa jövőjét az biztosítja, ha egy szigorú bevándorláspolitikát követünk a következő időszakban is. Erről is meg kell természetesen kérdezni az emberek véleményét.

Milyen kört érint a nemzeti konzultáció? Kik kapták, kik kapják meg a kérdőíveket?

A korábbiakhoz hasonlóan minden választópolgárnak megküldjük a kérdőíveket, akik reményeink szerint vissza is küldik azokat. Mi bízunk az emberekben, és bízunk abban, hogy megosztják velünk a véleményüket. Nemrég kezdődött a kérdőívek postázása, amely körülbelül egy hónapig fog tartani, és ezt követően augusztus 15-ig küldhetik vissza az emberek a válaszaikat. Természetesen interneten keresztül is válaszolhatnak a kérdésekre, mint ahogy ez a korábbiakban is történt. Ezután kezdődik a kérdésekre beérkezett válaszok kiértékelése, aztán augusztus vége felé számíthatunk arra, hogy meglesznek az eredmények, amiről tájékoztatjuk az embereket.

Anonim a válaszadás?

Természetesen igen.

A határon túli magyarokra gondoltak-e a kérdőívek kiküldésekor, és esetleg az ő véleményük is számíthat?

A jelenlegi konzultáció kérdései alapvetően az országhatáron belül meghozott intézkedésekre vonatkoznak, ugyanakkor természetesen minden magyar véleménye fontos számunkra. Lehetőség lesz arra is, hogy az emberek a nemzeti konzultáció kérdéseire, akár interneten keresztül is válaszoljanak.

Mennyi visszaérkező válasszal lennének elégedettek?

Azt szoktam mondani, minél többen küldik vissza, annál több vélemény van a birtokunkban, és annál könnyebben tudjuk alakítani a saját politikánkat. Az eddigi nemzeti konzultációkból is ez következett, és a mostani nyomán is döntések születnek, amelyeket meg kell hozni egy kormánynak, hiszen a kormány a további működését a nemzeti konzultáció eredményei mentén fogja végezni. Tehát azt mondom, hogy minél többen küldik vissza a kérdőívet, annál biztosabb talajon fog állni az a politika, amelyet a kormány eddig is követett.

Napjaink másik nagyon fontos politikai aktualitása, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a különleges felhatalmazásról szóló törvény visszavonását. A különleges jogrend megszüntetése miért éppen most vált időszerűvé? Mi változott a korábbiakhoz képest?

A járványhelyzet változott meg. Amíg fölfutó szakaszában volt a járvány, addig fönn kellett tartani egy különleges helyzetet; egy különleges helyzetben pedig egy különleges védekezési módot. Ennek több területe is van. Az egyik alapja a védekezésnek az a jogszabály volt, ami lehetővé tette a járványhelyzettel kapcsolatos védekezésről szóló gyors és hatékony intézkedéseket, aminek következtében egy nagyon alapos, nagyon határozott és hatásos védekezést lehetett lefolytatni. Ehhez hozzájöttek a szakemberek, akik bizony nagyon jól végezték a munkájukat az elmúlt időszakban. És nem szabad megfeledkeznünk, sőt talán a legfontosabb az, hogy a magyar emberekről is beszéljünk, akik fegyelmezetten viselkedtek az elmúlt hónapokban. Mindennek az eredménye, hogy Magyarország nagyon jól teljesített a koronavírus-járvány elleni védekezés terén. Minden élet számít, és ezért nagyon szomorú, hogy ebben a járványban haltak meg magyar emberek. Mégis azt gondolom, hogy védekezésben sokkal jobban teljesítettünk, mint Európa más országai. Ez óriási eredmény. És amikor már azt gondoljuk, hogy a járvány talán már lecsengőben van, akkor más dolgokra kell koncentrálni, a különleges felhatalmazást pedig vissza kell adni az Országgyűlésnek. Így mostantól kezdve a kormányzás formája visszatér a normális rendbe, azzal együtt, hogy az óvatosságra mindig szükség van, és a járványügyi készültséget fenn kell tartani.

Fotó: Napló-archív

A hétköznapokban, a mi életünkben milyen változást hoz a különleges felhatalmazás visszaadása utáni időszak?

Bizonyos, az operatív törzs által előírt biztonsági előírásokat továbbra is be kell tartani. A szájmaszk viselése a boltokban továbbra is kötelező, sorban állás esetén tartani kell a távolságot, és ugyanezek az előírások vonatkoznak a tömegközlekedési eszközökre is. De vannak változások is, a 65 éven felüliek vásárlási idősávja megszűnt, valamint a zenés, táncos rendezvényeket 500 főnél kevesebb résztvevővel már meg lehet tartani. Néhány kivételtől eltekintve az Európai Unió országaiba is korlátozás nélkül utazhatunk. Összességében lassan visszatér az élet a korábbi kerékvágásba, de az óvatosság továbbra is nagyon fontos. Ezeken felül született jó néhány intézkedés, amelyek a korábbiakból következtek, például bizonyos engedélyek vagy igazolványok meghosszabbításának tárgyában. A kormány 180 nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány alatt lejárt vagy a megszűnést követően 15 napon belül lejáró okmányok érvényességét (személyi igazolvány, lakcímkártya stb.). Vannak, akik bizonyos típusú kötelező vizsgákat nem tudtak letenni az elmúlt időszakban. Nekik lehetőséget kell adni, hogy a tanfolyamot elvégezzék és később tegyék le a vizsgát.

„Változott tehát jó néhány dolog, de hogy ebből a helyzetből kilábaljunk, ahhoz bizony határidőkre és időre van szükség, és ezeket megadják a jogszabályok.”

Egyértelműen kiderül a szavaiból, hogy eredményesek voltak az elmúlt három hónap kormányzati intézkedései...

Eredményes volt, de nemcsak az egészségügyi védekezés szempontjából, hanem sikerült beindítanunk a gazdaságot is. Látható például a munkanélküliségi adatokon, hogy azok is jobban alakulnak, mint korábban. Már voltak olyan napok, hogy többen léptek ki a munkaerőpiacra, mint ahányan beléptek a munkanélküli ellátási rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy sikeres és hatékony volt az a gazdasági mentőcsomag, amelyet a kormány kidolgozott. A gazdaság újjáépítése nemcsak hogy jól halad, hanem komoly lépést tett előre, és beindult a magyar gazdaság. Így a következő időszakban számítunk és számíthatunk a folyamat hatásainak érvényesülésére. Tehát mind az adókedvezményekre, a KATÁ-val kapcsolatos kedvezményekre, a helyi adókra vonatkozó könnyítésekre is. Ide sorolhatók a különböző támogatások, a hitelek, a munkahely megmentését célzó állami támogatások, amelyek 170 ezer ember munkáját mentették meg az utóbbi időszakban. Az új munkahelyek teremtésére vonatkozó támogatások is jelentősek. Ezenkívül a struktúraváltást, a hatékonyságot elősegítő támogatások, amelyek mind arra szolgálnak, hogy a következő időszakban még versenyképesebbek legyenek a magyar vállalkozások. A cégek nagyon egyszerűen és olcsón juthatnak hitelekhez. Ezek mind-mind azt segítik elő, hogy Magyarország megerősödve kerüljön ki egy ilyen válságból is.

Egyéb hozadéka is lehet egy ilyen válságnak. Mi az, ami hosszú távra hathat?

Az biztos, hogy az életünk megváltozott és nem lesz már olyan, mint amilyen korábban volt. Ezt persze mondhatnánk pozitív és negatív értelemben is. Pozitív értelemben talán azt, hogy megint tanultunk valamit. Megtanultuk azt, hogy bizony sokféle válság létezik. Köztük olyan is, ami egyik pillanatról a másikra üt be, és az ilyen válságot is kell tudni valamilyen formában kezelni. Azért öröm az ürömben, hogy a kormány fel tudta használni a korábbi válságkezelő tapasztalatait, hiszen mi már kezeltünk válságot 2010-ben. Ott egy nagyon kemény, nagyon határozott építkezéssel 2013-ra tudta a korábban elrontott gazdaságpolitikát helyre tenni a kormány. Itt egy más típusú, gyorsan beütő válság volt, de pontosan tudtuk azt, hogy milyen eszközökhöz nyúljunk. A munkahelyek megmentése és újak megteremtése segíti elő a válságból való kilábalást.

A különleges jogrend ismételt bevezetéséhez milyen állapotnak kell előállni Magyarországon?

Erre mindig az egészségügyi szakemberek adják meg a választ. Azt laikusként nem lehet megmondani, hogy hány betegnek vagy milyen fertőzöttségi szintnek kell lennie ehhez. Hogyha ilyen jelzést kap a kormány, akkor természetesen rögtön dönteni fog a kérdésben. Reméljük, hogy ilyen helyzet már nem lesz újból.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában