„Petíciópárbaj” az egyetemen – a válaszlevél már a vezetés előtt

Akt.:
„Petíciópárbaj” az egyetemen – a válaszlevél már a vezetés előtt
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Hét dékán szerint a Debreceni Egyetemet nem kellene belevonni a CEU-ügybe.

Értetlenségét fejezte ki nyílt levélben hétfőn a Debreceni Egyetem (DE) hét dékánja a felsőoktatási intézmény másik harminchárom polgárával amiatt, hogy a múlt héten egy másik petíció szerzői lényegében azt kérték: a DE vállaljon szolidaritást a Közép-európai Egyetemmel (KEE) és annak amerikai jogi személyével (CEU).

A „dékánok levele” szerint „a CEU jogviszonyának tömegtámogatása magánügy”, nem értik, hogy a petíció szerzőinek „miért nem az a célja, hogy sokan támogassák a CEU ügyét, miért pedig az, hogy az egyetem vezetésének kelljen támogatóan nyilatkozni erről és békétlenséget próbáljanak kelteni az intézményen belül?”. Azt kérik, az egyetem vezetése ne foglaljon állást a KEE/CEU ügyben, „hiszen ma már úgy tűnik, hogy senki nem tudja, pontosan miről folyik a vita”.

A levél szerzői, akikhez hétfő estig mintegy negyven aláíró csatlakozott online, abban bíznak, hogy megoldódik a KEE/CEU körüli probléma, mondván, az említett két szereplő eddig sem bántotta a Debreceni Egyetemet, sokaknak személyes kapcsolatai is vannak ott, sőt egyesek mindkét intézményben tanítanak.

A Napló úgy tudja, hogy a mai levelet már hivatalosan is átadták a rektori-kancellári vezetésnek, míg a múlt heti petíciót, amit több mint nyolcvan oktató, kutató, dolgozó és hallgató jegyzett (a csatlakozók száma több, mint négyszáz), egyelőre nem.

HBN-RaL


Külföldi egyetemek – Az államfői hivatal előtt tüntettek a törvény kihirdetése után

A Köztársasági Elnöki Hivatal előtt tüntettek hétfő késő este, miután Áder János államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, és az megjelent a Magyar Közlönyben.

Külföldi egyetemek – Aláírta az államfő a felsőoktatási törvény módosítását

Elrendelte az államfő a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését – áll Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában, amelyet hétfőn küldött el hivatala az MTI-nek.

Külföldi egyetemek – A CEU nem ért egyet a törvény aláírásával és azonnali jogi lépéseket tervez

A Central European University (CEU) határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök azon döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását – tájékoztatták hétfő esti közleményükben az MTI-t. Kiemelték: ennek megfelelően a CEU haladéktalanul élni fog minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel.

Külföldi egyetemek – Ellenzéki pártok bírálták az államfőt a törvénymódosítás aláírása miatt

Ellenzéki pártok bírálták Áder Jánost, miután az államfő hétfőn elrendelte a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését.