Pestisrácok.hu: a Political Capital munkatársai 2010 előtt átvilágítás nélkül dolgoztak a Nemzetbiztonsági Hivatalnak

Budapest – A Political Capital (PC) politikai elemző és tanácsadó cég 2010 előtt úgy dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hogy munkatársaikat nem világították át, azaz nem rendelkeztek biztonsági tanúsítvánnyal – írta a PestiSrácok.hu a Belügyminisztériumnak a portál kérdéseire érkezett válaszára hivatkozva.

A PestiSrácok.hu keddi cikkében felidézte: a PC 2010 előtt több tanácsadói szerződést kötött a szocialista-szabad demokrata kormány intézményeivel. Ezek közül a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) 2009-ben kötött szerződéssel kapcsolatban kiemelték: az összesen 190 millió forintos megrendelésben a PC a többi között vállalta, hogy a magyarországi szélsőjobboldal internetes megjelenéséről készít elemzéseket az NBH-nak. Akkor a parlamenti eseti bizottság jelentésében elfogadta a munkát, igaz – fűzték hozzá -, a döntésből kiderült az is, hogy az úgynevezett “kiszervezett feladatokat” maga az NBH is el tudta volna végezni.

Közölték: kiderült, hogy a PC 33 ezer oldalnyi elemzést készített, amelyek nyilvánosságra hozatalát az akkori NBH megtiltotta, titkosak lettek az elemzőcég tanulmányai, amelyeket a hivatalnak készített, és a bizottság jelentése is. Így – tették hozzá – nem tudni, hogy az anyag elkészítése közben hozzáférhettek-e államtitkokhoz a PC munkatársai, valamint azt sem, hogy az NBH kiadhatott-e a cégnek államtitkokat.

Azt írták: a Belügyminisztériumnak a PestiSrácok.hu közadatigénylésként elküldött kérdéseire érkezett válaszából az derül ki, hogy a PC nem rendelkezett biztonsági tanúsítvánnyal, amelyet olyan emberek kapnak, akik hozzáférhetnek államtitkokhoz.

Jelezték: a cég megbízása arra az időszakra esett, amikor az MSZP és az SZDSZ konfrontálódása miatt bizonytalanná vált a Gyurcsány-kormány parlamenti többsége, amelyet “egyes kulcsfontosságú szavazásoknál végül a Dávid Ibolya vezette MDF biztosított”. Akkoriban – írták – a PC volt az MDF elnökének “legfőbb tanácsadója”, idővel a cég vezetője, Somogyi Zoltán maga is az MDF kampányfőnökévé, képviselőjelöltjévé lépett elő.

Emlékeztettek: a “Gyurcsány Ferenc jobbkeze”, azaz Szilvásy György titokminiszter által felügyelt NBH “kétes jogszerűséggel, ellenzéki politikusok magánbeszélgetéseiről rögzített felvételei” robbantották ki az úgynevezett UD Zrt.-botrányt 2008-ban. A portál szerint az akkori közéleti vihar legfőbb tétje az volt, hogy “az MDF a jobboldali tradíciót, vagy a Gyurcsány Ferenc számára kívánatos utat kövesse-e”. A titkosszolgálati botrány végül visszalépésre kényszerítette a jobboldali pártelnökjelöltet, Almássy Kornélt, így Dávid Ibolya maradt az elnök, aki Somogyi Zoltánnal aztán Gyurcsány Ferenc “alá szervezte az MDF-et” – írták. Jelezték: Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt szeptemberben első fokon megrovásban részesítette a bíróság, az indoklásban Somogyi Zoltán szerepét is megemlítve.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek