Pert indított Mexikó az arizonai bevándorlási törény ellen

Keresetet nyújtott be a mexikói kormány egy amerikai szövetségi bíróságon az arizonai bevándorlási törvény ellen – közölte szerdán a BBC.

A mexikói kormány keresete szerint a vitatott törvény alkotmányellenes és károsítja a két ország közti kapcsolatokat.

Arizona állam kormányzója április végén írta alá a sok vitát kiváltott bevándorlásügyi törvényt. A jogszabály megköveteli a rendőröktől, hogy “megalapozott gyanú esetén” igazoltassanak olyan embereket, akikről feltételezhető, hogy törvénytelenül tartózkodnak az államban, és megköveteli a bevándorlóktól, hogy tartózkodási engedélyüket mindig tartsák maguknál. A jogszabály bűncselekménynek minősíti a bevándorlási engedélyek hiányát.

Jogvédő szervezetek szerint a törvény utat enged a spanyolajkúak elleni diszkriminációnak, és lehetővé teszi az etnikai alapú kiválasztást, így a mexikói származású emberek zaklatásához vezet majd. Ezen felül, a törvény kritikusai szerint, a jogszabály sérti az amerikai állampolgárok alkotmányos védelmét a jogosulatlan kutatások ellen. Barack Obama amerikai elnök már utasította az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálják meg az arizonai törvényt, amelyet “elhibázottnak” nevezett.

A törvény július 29-én lép hatályba. Jan Brewer, Arizona republikánus kormányzója azt mondta a minap, hogy tömegesen költöznek el az illegális bevándorlók az államból a szigorítás miatt. Becslések szerint 12 millió külföldi tartózkodik érvényes papírok nélkül az Egyesült Államokban, és sokan évtizedek óta nem tudják rendezni helyzetüket.

– Független Hírügynökség –