Pergő ritmusok, érces dallamok

Debrecen – A „Zenés esték a Nagyerdőn” programsorozatából idén sem hiányzott az ütős és a rezes gála.

Mindkét koncerten az „Ifjú zeneművészek nemzetközi nyári akadémiája” művésztanárai mellett a kurzus legtehetségesebb hallgatói is megmutatták tudásukat.

Stílusosan ütősen, vagyis dobszólóval kezdődött a hagyományos és mindig nagy érdeklődéssel kísért ütős gála. A koncert elején Szabó István, a Zeneművészeti Kar főiskolai docense, az ütős mesterkurzus művésztanára egy örömhírt osztott meg a közönséggel. A Debreceni Egyetem új hangszereket – xilofont, harangjátékot és marimbát – is vásárolt, amelyek a tanszék hallgatóinak képzését segítik majd. A gálán a nyári akadémia fiatal tehetségei a xilofont és a harangjátékot már használhatták. A koncerten az ütőhangszer mesterkurzus 14 hallgatója mutatta be tudását szólóban és csoportosan egyaránt. Az egyik legkülönlegesebb darabban – Szabó István vezényletével – hat fiatal tehetség összesen 14 hangszert, különböző dobokat, gongokat, harangjátékot- szólaltatott meg. A gála utolsó darabjában színpadra lépett az akadémia vendég művésztanára, Ivana Bilic. A horvát marimbaművész tanítványaival John Thrower: Aurora Borealis című darabját. A nagysikerű bemutató egyben hazai bemutató is volt. John Thrower első, marimbára írt szerzeményét korábban nem hallhatta a hazai közönség.

A tradicionális rezes gála egy gyászhírrel kezdődött. A közelmúltban elhunyt Medveczky András kürtművész és tanár. Az ő emlékére ajánlotta Tekula Endre az akadémia művésztanára a gálát. A koncert első két darabját a mesterkurzusok tehetséges diákjai mutatták be. A kürtzenekar – Tekula Endre vezetésével- Gade: Románcát adta elő. Bizet: Gyöngyhalászok című operájának legismertebb dallamait pedig Káip Róbert harsonaművész és tanítványai mutatták be. A gála a mesterek játékával folytatódott. Tekula Endre – Mogyorósi Éva zongorakíséretével – Luigi Cherubini, Szergej Rahmanyinov és Robert Planel egy-egy művét szólaltatta meg. Káip Róbert harsonaművész Richter Edit zongoraművésszel lépett színpadra. Defaye három olyan darabját mutatták be, amelyeket a francia zeneszerző három másik komponista, Vibaldi, Scumann és Stravinsky stílusában írt meg.

A rezes gálával ért véget az „Ifjú zeneművészek nemzetközi nyári akadémiája” művésztanárainak gálaelőadásai. A debreceni rendezvény zárásaként július 27.-én, vasárnap, a Kölcsey Központ nagytermében a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart hallgathatják meg a zenebarátok. Vezényel: Vásáry Tamás