mérgezésgyanú

2020.05.01. 11:24

Ragadozómadár-tetemeket találtak Hajdú-Biharban

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság beszámolója szerint két helyszínen történt feltételezett mérgezés, a toxikológiai vizsgálat még folyamatban van.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Nagykálló, Újfehértó, Bihartorda és Kaba külterületén összesen 2 fokozottan védett rétisas és 1 parlagi sas, illetve védett fajként 20 egerészölyv, 1 barna rétihéja, 1 héja, 1 holló és 1 vetési varjú tetemét találta meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutyás keresőegysége – áll a park honlapján.

Mint írják, a védett és fokozottan védett madárfajok természetvédelmi értéke összesen 3.700.000 forint.

Közleményük szerint a mérgezés alapos gyanúja a tetemek megtalálásakor azonnal felmerült, ugyanis a madarak az egyes helyszíneken egymáshoz közel, előrebukott testhelyzetben és görcsbe szorult lábujjakkal feküdtek a földön, látható külsérelmi nyomok nélkül. A tetemek körül a bihartordai helyszínen mindenhol szarka- és dolmányosvarjú-maradványokat, egy helyen pedig egy feltört házityúk-tojást találtak. A kabai helyszínen a tyúktojásokat minden esetben vadászati célú csapdák mellett találták meg, Újfehértónál az elpusztult madarak mellett állati zsigerekre bukkantak. Mindezek mérgezés esetén csaliként és forrásként szolgálhattak – mutat rá a park híradása.

A mérgezéses esetekben leggyakrabban használt neurotoxin a karbofurán, amely erősen mérgező hatású, inszekticid karbamát típusú növényvédőszer-hatóanyag, rendkívül gyorsan fejti ki hatását, és szinte azonnali halált okoz – derül ki a közleményből. A szer a mérgezett tetemből táplálkozó állatokat is elpusztítja, ezért különösen veszélyes az élővilágra nézve. Ezt a hatást jól érzékelteti, hogy a fenti esetekben nemcsak védett és fokozottan védett fajok pusztulását észlelték, hanem egyéb, nem védett és vadászható madár- és emlősfajokét, sőt még házi kedvencekét is. Figyelembe véve a tetemekkel esetlegesen kialakuló közvetlen emberi kontaktot és a vadhúsfogyasztást, a mérgezéses esetek humánegészségügyi kockázatot is magukban hordozhatnak. A karbofurán tartalmú szerek használata és forgalmazása 2008 óta tiltott Magyarországon.

Mint a park közleménye fogalmaz, az esetekre lakossági bejelentések és az Őrszolgálat munkája során derült fény. Mind a négy helyszínen kérték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutyás keresőegységének segítségét. A kutyák speciális kiképzésben vettek részt, a terepi munka közben folyamatos mozgásban vannak, kiváló szaglásukkal keresnek, és azonnal jeleznek, amint dög vagy méreganyag jelenlétét észlelik. Deák Gábor és a két tetem- és méregkereső kutya, Falco és Carlo alaposan átkutatták a helyszíneket, a megtalált tetemek és bizonyítékok jelentős része az ő munkájuknak köszönhetően került elő.

Falco és Carlo az általuk megtalált madarakkal, mint bűnügyi bizonyítékokkal | Fotó: Barna Péter

Az Őrszolgálat munkatársai a kabai eset kivételével a helyszínről értesítették a rendőrséget, három esetben helyszíni szemle, egy esetben pedig bűnügyi nyomrögzítés is történt, áll a tájékoztatásban. A helyszíneken talált tetemekből és a tojásból vett minták egy része még toxikológiai vizsgálatra vár, az újfehértói helyszínen begyűjtött tetemek és zsigerek vizsgálati eredményei a napokban megérkeztek.

A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága által kiadott vizsgálati eredményközlés szerint a tetemek és a zsigerek mindegyike tartalmazott karbofuránt

- olvasható a nemzeti park honlapján.

A mérgezés gyanújának beigazolódásával az ügyben megvalósult a természetkárosítás, az orvvadászat, a méreggel való visszaélés és az állatkínzás bűncselekménye. A másik két helyszínen begyűjtött tetemek és minták még laborvizsgálatra várnak. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság mindhárom esetben büntetőfeljelentést tett, a nyomozó hatóság már dolgozik az elkövetők felkutatásán, írják.

Ahogyan arra emlékeztetnek, nem ez az első hasonló eset idén, márciusban 3 rétisas és 16 egerészölyv tetemét találták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában