Per helyett dolgozni (?) ment

Akt.:
A novemberi tárgyaláson
A novemberi tárgyaláson - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Elmaradt a tárgyalás kedden annak a három férfinak az ügyében, akik idős embereket fosztottak ki Debrecenben; egyiküknek ugyanis fontosabb dolga akadt, minthogy a bíró kérdéseire válaszoljon. A szabadlábon védekező harmadrendű vádlott előző nap faxon küldött levelében bejelentette, hogy külföldre ment dolgozni. A bíróság ellene az előző tárgyalást (2016. január 6.) követően már elfogatóparancsot adott ki.

Elfogatóparancs van érvényben az ellen a férfi ellen, akinek február 2-án – mint harmadrendű vádlottnak – meg kellett volna jelennie a Debreceni Járásbíróságon, csoportosan elkövetett kifosztás bűntette miatt folyamatban lévő büntető ügyben, ő azonban külföldi munkára hivatkozva próbálta kimenteni magát. A Debreceni Járásbíróság megkeresi az ügyészséget, hogy a tárgyalás a harmadrendű vádlott, L. László távollétében is megtartható legyen – tájékoztatott dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta sajtótitkár. Azt is közölte, az előzetes letartóztatásnak szigorú törvényi feltételei vannak, az eljárás során a hatóságok nem látták indokát annak, hogy azt indítványozzák L. Lászlót érintően.

A vád szerint a sajóbábonyi, illetve sajószentpéteri vádlottak és két ismeretlen társuk több, 80-90 év körüli idős embert fosztottak ki Debrecenben, 2013 őszén.

Egy 83 éves asszony azzal engedte be őket a házba, hogy az Európai Uniótól származó tűzifát, illetve készpénzt hoztak neki. Tízezer forintot kellett „visszaadni”, s így kifigyelték, hol tartja a pénzét. L. László megkérte az asszonyt, mutassa meg, hová helyezzék el az udvaron a tűzifát, ezalatt az elsőrendű vádlott, Sz. János 512 ezer forintot lopott el.

Egy 94 éves bácsihoz magukat az E.ON munkatársainak kiadva csengettek be, mondván, 25 ezer forint túlfizetést hoztak neki. A másodrendű vádlott, Sz. Pál két ismeretlen társával 420 ezer forintot tulajdonított el, majd elmenekültek a helyszínről.

Ugyanez a három személy egy 81 éves férfitől először megkérdezte, egyedül van-e otthon, majd közölték, az önkormányzat és a szeretetszolgálat küldött neki tűzifát. A bácsi kinyitotta a kaput és beengedte a férfiakat. Miközben az udvaron beszélt a többiekkel, Sz. Pál felkapta a szobában lévő pénztárcát a benne lévő 205 ezer forinttal együtt, majd közölte, hogy tévedés történt, nem is neki szánták a tűzifát.

Az ügyben a bíróság március 10-ére tűzött ki újabb tárgyalást.

HBN​-SzT
hirdetés