Helyi közélet

2017.03.13. 10:22

Vásártörténettől indulva a bevásárlóközpontig

Debrecen - „Úgy éreztük, mintha időutazáson lennénk, ami visszavezet a múlt díszletei közé.”

Debrecen - „Úgy éreztük, mintha időutazáson lennénk, ami visszavezet a múlt díszletei közé.”

A fővárosban kirándultunk tavaly december 20-án a 10. c-vel. A két osztályfőnökkel, Barócsi Klára tanárnővel és Gyarmati Imre tanár úrral összesen 35-en utaztunk el. Az oda vezető vonatúton kártyáztunk és szójátékokkal szórakoztattuk egymást.

A Nyugati pályaudvarra érkeztünk, ahonnan villamossal, majd metróval mentünk tovább. A Hősök teréről a Mezőgazdasági Múzeumhoz érkeztünk, ahol kitömött állatokat, a mezőgazdaságban alkalmazott eszközöket, maketteket, fegyvereket nézhettünk meg. A látogatás útvonalán különböző játékokkal is megismerkedhettünk, így kellemesen szórakozva jártuk végig a termeket.

Vásártól az áruházig

Innen tovább haladva villamossal közelítettük meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot. Mindkét hely kapcsolódik a szakképzésünkhöz, hiszen az osztályunk egyik része kereskedő, a többség pedig vendéglátó szakirányon tanul. A múzeum Óbudán található, a Krúdy-negyedben, modern panelházak között helyezkedik el egy régi épületben, ami egykor Krúdy Gyula lakóhelye volt. Érdekes volt látni a régi és a modern együttesét. A közelben található a Kéhli Vendéglő, ami az író kedvelt törzshelye volt. A kereskedelemről szóló rész a szakma két évszázados fejlődését mutatja be helyiségről helyiségre. A látogatók megismerkedhetnek a vásározás történetével. Belehallgathattunk egy 19. századi vásár morajába, megtudhattuk hogyan kínálhatta a portékáját a kereskedő. Korabeli számlát, megrendelőlapot is láttunk és olyan régi márkákat, mint a Stühmer, ami ma is népszerű az édességkedvelők körében.

Megismerkedhettünk az áruházak világával is, az egykori Párizsi Nagy Áruháztól a Corvin Áruházig. Megjelent a Hangya Szövetkezet vagy az államosítás is a kiállítási termekben. A szocialista időszak egykori termékei nosztalgiával töltötték el osztályfőnökünket, akinek a gyerekkorát idézték fel a kirakatok.

Csak dőlni, nem hajolni!

Egy helyiségben a régi reklámtáblákat függesztették ki a falakra. Italok, dohánytermékek, élelmiszercikkek reklámanyagát láthattuk. Érdekesség volt a dohányboltok portékáit felvonultató vitrin, ahol a különféle cigaretták (Fecske, Daru, Balaton, Munkás) mellett a szocialista propaganda, a népnevelő szándék is megjelent gyufás címkék képében.

Nekünk, vendéglátósoknak a múzeum másik része tetszett jobban. A kiállítás a 19. század végi, 20. század eleji otthoni és hivatásszerű hazai vendéglátás tereit mutatta be, elsősorban a berendezési tárgyakon keresztül. Nagyon tetszett a korabeli kávéház. A látogató megismerheti, hol és hogyan töltötte szabad idejét a hajdani polgár, hova utazott, hol szállt meg, mit rendelt az asztalához. Megelevenedik egy korabeli szállodai szoba, cukrászda cukrász­műhellyel, és egy polgári család otthona. Itt menükártyával, ültetési játékkal, illemszabályokkal is foglalkoztunk játékos formában. Meglepetés volt, hogy a korabeli illem szerint a levest egyenes háttal ülve kell enni, és nem szabad belehajolni a tányérba, holott a szülők otthon ezt tanítják mindannyiunknak.

Dívák a kifutón

Ízelítőt kaptunk az egykori mulatók hangulatából is. Ez a múzeum bemutatta a régi mérőeszközöket; láthattuk, hogyan nézett ki egy fonalbolt és édességüzlet. A termek falaira digitális játékokat függesztettek ki. Ezeket a többség ki is próbálta, sőt, felölthettünk egy jelmezt, és egy kifutón színpadra is állhattunk, mint dívák.

A múzeumok után visszamentünk busszal a Nyugatiba. Itt kaptunk szabadidőt. Egyesek a bevásárló központot célozták meg, mások a környéken nézelődtek. Több tévés szereplővel is összefutottunk, akik kedvesen viszonozták a köszönésünket.

A megbeszélt időben talál­koztunk, majd indultunk haza. Az úton mindenki felszabadultan múlatta az időt. Talán egy kicsit hangosak is voltunk. Este nyolckor érkeztünk haza. Mindannyian kellemesen éreztük magunkat. Reméljük, az osztályfőnökeink máskor is szerveznek hasonló kirándulást.

- Kéri Kitti és Kolozsvári Soma 10.b osztály, DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakiskolája -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában