Pénzt és cigarettát kért a sértettől

Pénzt és cigarettát kért a sértettől
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Rablás és garázdaság az egyik hadházi bolt előtt, a másodrendű vádlott több év börtönt kapott.

Ötezer forint vagyonelkobzással egészítette ki a Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette tanácsa a másodfokú bíróság ítéletét L. J. másodrendű vádlott esetében a hétfői tárgyaláson. Egyebekben helybenhagyta a márciusban meghozott ítéletet, a másodrendű vádlottat bűnösnek mondta ki rablásban is. A másodfokon eljárt bíróság megállapította azt is, hogy L. J. a garázdaságot társtettesként követte el, és büntetését 3 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre súlyosította. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság 2015 márciusában L. S. elsőrendű vádlottat garázdaság és testi sértés miatt 1 év, 6 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. L. J.-t garázdaság és testi sértés miatt 1 év, 2 év próbaidőre bocsátással fogházbüntetésre ítélte. A járásbíróság L. J.-t felmentette a rablás vádja alól.

Előkerült egy kés

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2012 márciusában a vádlottak Hajdúhadházon az egyik élelmiszer boltnál voltak. B. L. sértett éppen távozni akart, amikor L. J. felé lépett és pénzt, illetve cigarettát kért a férfitól, ám az nem adott neki. Erre L. J. a sértett inge zsebéből kivett ötezer forintot. A két férfi között szóváltás alakult ki, majd a két vádlott elment a helyszínről. A sértett a közeli padon megvárta a boltban vásároló L. Cs.-t és B. L.-t, és elmondta nekik a történteket. A vádlottak ezt észlelve kiabálni kezdte, újabb szóváltás alakult ki. L. S. és L. J. támadóan szaladni kezdtek L. Cs. felé, majd L. S. egy kést vett elő és azzal próbált támadni. Azonban figyelmetlenségből a járdaszegélyben megbotlott és a földre esett. Eközben L. J. L. Cs. felé rúgott, aki karjával hárította a támadást. A cselekmény alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, riadalmat keltsen.

HBN