Helyi közélet

2008.04.24. 15:10

Ünnepelt a Széchenyi-iskola

<p>Hajdúböszörmény - A térség egyik legjelentősebb mezőgazdasági szakképzőjévé vált az iskola.</p>

A Földművelési Minisztérium 1938-ban mezőgazdasági továbbképző iskolaként alapította Hajdúböszörményben mai nevén a Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskolát és Kollégiumot.

Az elemit követően a szántástól az állattenyésztésig ott sajátították el a gazdálkodási ismereteket a fiúk három éven át. A képzési forma aztán a mindenkori igényeknek megfelelően változott, 1949-től már gépészképző szakiskolaként néhány hónapos felnőttképzést is folytatott. 1965-ben a indították a jelenlegi oktatási forma alapjául szolgáló 3 éves ifjúsági növénytermesztő gépészképzést két osztállyal, majd 1991-ben pedig 4 évfolyamos, érettségit adó szakmunkáscélú szakközépiskolai oktatás kezdődött.

Nevet kapott

Ma 640-en tanulnak az intézményben, évente közel 150 tanulót bocsátanak útra, s az utóbbi esztendőkben mintegy négyezer felnőttet is tanítottak. 1991-óta viseli a szakképző Széchenyi István nevét, azóta minden tavasszal megrendezik a Széchenyi-hetet. Idén igazán ünnepi volt a hét, városi szavalóverseny előzte meg, majd április 21-től sok elfoglaltságot kínált a diákoknak. Idegen nyelvi vetélkedő, csocsó, főzőverseny, valamint kutyás, tűzoltó-, lovas, honvédségi, vadászkutya-, íjász- és például divatbemutató is vonzott, de talán a tanár-diák közti futballt várták a legtöbben, amely állandó program.

Minden szakmacsoport külön sátorban mutatkozott be, a környezetvédelmisek napkollektorja jól megfért a virágkötők alkotásai, a vadászok kellékei, a gépészek ősi tengelykapcsolója, s a baromfiak, nyulak mellett. Szívet melengető visszaemlékezéseket is hallhattak az érdeklődők egykori diákok, s azokból lett tanároktól.

Lévai Benedek az iskola alapításakor volt diák, ma 82 éves, később traktoros és személyszállító, majd gépudvar-felelős lett szövetkezetében, ott sajátították el a diákok a műhelymunkát. Lévai Sándor az állattenyésztés rejtelmeibe vezette évtizedekig a diákokat.

Emléktáblát avattak

A díszudvaron kapott helyet a névadó táblája, rajta a felirattal: az iskola fennállásának 70. évfordulója alkalmából. Juha Richárd debreceni szobrászművész alkotta. Kiss Attila polgármester és Papp István igazgató, valamint a történelmi egyházak képviselői avatták és szentelték április 24-én.

A városvezető kiemelte, a helyiek tudják, a mezőgazdaság minden korban meghatározó volt; ennek oktatását évtizedek alatt olyan szintre emelte a középiskola, hogy már az egész térségben jegyzett intézménnyé vált.

A megújulás folytatódik – árulta el Papp István -, hamarosan átadják az új géptároló szint is az iskolaudvaron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában