Pénzéért gyilkolták meg a nyugdíjas sámsonkerti ügyvédet

Akt.:
Debrecen – A hétfői tárgyaláson az egyik vádlott azt állította, nem volt harmadik elkövető.

A vádirat ismertetésével elkezdődött a bírósági eljárás annak a két férfinek az ügyében, akik a gyanú szerint Hajdúsámson-Sámsonkertben meggyilkoltak egy nyugalmazott ügyvédet 2013 nyarán. A hétfői tárgyalási napon mindkét vádlott vallomást tett. V. János elsőrendű vádlott arról beszélt, hogy ott volt a nyugalmazott ügyvéd házában, de nem csinált semmit. Ezzel szemben N. Sándor tagadta a terhére rótt bűncselekményt – tájékoztatott Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője. A tárgyaláson az egyik vádlott azt állította, hogy nem volt harmadik társuk, szemben azzal, ami még a vádiratban szerepelt.

A 72 éves dr. O. Jánosról sokan tudták, hogy magas nyugdíja van, s gyakran italozik. Ezt használták ki többször a tolvajok. Lopott onnan korábban a másodrendű vádlott, N. Sándor is.

A vádlottak 2013 augusztusában keresték fel otthonában O. Jánost, az ügyészség szerint főként a nyugdíját akarták elvenni. Arra számítottak, hogy a sértettet leittasodva találják, így észrevétlenül be tudnak osonni a házába.

Az emeleti szobában, egy műanyag dobozban meg is találták a nyugdíját. Már távozóban voltak, amikor a földszinti mosdóból kilépett a házigazda. Dulakodni kezdtek, a vádlottak többször is ököllel ütötték meg a sértettet. Az udvarra kijutva a sértett egy bő méteres akáckaróval próbálta ütlegelni a betolakodókat. A vádiratban harmadik, ismeretlenként szereplő férfi (akinek létezését az egyik vádlott a tárgyaláson tagadta) azonban kicsavarta kezéből a karót és O. János fejét, nyakát ütötte. A sértett a földre zuhant, ám addig rúgták, amíg hörgő hangot nem hallatott – fogalmaz a vádirat. A támadók végül a haldokló sértettet hátrahagyva elmenekültek.

Kora délután a sértettnek ebédet hordó nő fedezte fel a földön fekvő, mozdulatlan férfit, és a szomszéddal azonnal hívták a mentőt és a rendőrséget. Az orvos azonban már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A tárgyalás szerdán folytatódik.

HBN