Pénzbírság és üzem-lefoglalás egy kínai autógyárban

Egy földvita miatt kerekedett vitában több mint 400 ezer dollárnak, átszámítva 77 millió forintos pénzbírságra ítélték a pekingi hatóságok a BYD autógyárat, amelyben 10 százalékos részesedése van az amerikai dollármilliárdosnak, a világ 3. leggazdagabb emberének tekintett Waren Buffettnak.

Az autógyárat a kínai hatóságok egyúttal felszólították, hogy adja át a kormánynak hét üzemét.

A hongkongi székhelyű, akkumulátorokat, és elektromos meghajtású járműveket gyártó BYD autógyárat a kínai földekért és természeti kincsekért felelős hivatala büntette meg. Csütörtöki közleményük szerint lefoglalják a cég kínai összeszerelő csarnokait, munkásszállóit és további más ingatlanjait, amelyeket az autógyár az ország északi részén található Hszian városának közelében épített egy 49 hektáros területen.

A kínai hatóságok közleménye szerint a területileg illetékes, Shanhszi tartományi kormányzat törvényszegő módon minősítette ipari ingatlanná a BYD által megvásárolt, eredetileg mezőgazdasági besorolású földeket. Az ügyben több helyi kormányzati tisztviselőt büntettek meg adminisztratív módon – figyelmeztetéssel, megrovással, illetve egyéb büntetéssel, amelyik szerepelni fog a személyi, erkölcsi dokumentumaikon.

– Független Hírügynökség –