Pénz minősített művészeti szervezeteinknek

Akt.:
Pénz minősített művészeti szervezeteinknek
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Milliós állami támogatással segítik a Csokonai Színház, a Vojtina Bábszínház és a Kodály Filharmónia idei évét.

Összesen 12,8 milliárd forint támogatást kapnak az idei költségvetésből a települési önkormányzatok által fenntartott és támogatott kiemelt vagy nemzeti minősítésű előadó-művészeti szervezetek – közölte a Kultúráért Felelős Államtitkárság szerdán.

A döntés értelmében Csokonai Színház, mint nemzeti minősítésű színházművészeti szervezet 526,1 millió forint – működésre 210,4-et, míg művészeti tevékenységre 315,7-et – támogatást kap az államtól.
A Vojtina Bábszínházat összesen 61,2 millió forinttal segítik, melyből 36,7 milliót fordíthatnak művészeti célú ténykedésre.

A város nemzeti minősítésű zenekara, a Kodály Filharmonikusok is a támogatottak sorában van – 264,4 millió forint állami pénzzel gazdálkodhatnak –, ahogyan a Kodály Kórus is, melynek 151,5 millió forintot ítéltek meg.

A szervezeteket fenntartó önkormányzatokat megillető támogatás éves összegét a kultúráért felelős miniszter állapítja meg az Előadó-művészeti Bizottságok javaslata alapján, amelyet a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács véleményez. Az összeg havi bontásban, nettó finanszírozás keretében jut el az érintett helyi önkormányzathoz.

MTI / HBN


Budapest - A debreceni Csokonai Nemzeti Színház teljes körű felújításáról döntött a kormány a Modern Városok Program keretében. A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent határozat szerint a kormány 2017 és 2019 között 6,35 milliárd forinttal támogatja a színház felújítását a központi költségvet...