Péntektől nő a rezsi, drágulnak az élelmiszerek és többe kerül az utazás

Péntektől drágul a gáz, a tűzifa, a víz- és a csatornadíj, mivel az általános forgalmi adó (áfa) 15 százalékos kulcsa 20 százalékra emelkedik.

Többet kell majd fizetni az élelmiszerekért és a közlekedésért is, ezek ára ráadásul nem is csak 5, hanem 8-10 százalékkal nő szeptember 1-től.

Péntektől a 20 köbméternél kisebb gázmérőkkel rendelkezők köbméterenként 97,63 forintot fizetnek a földgázért. Az ennél nagyobb mérők tulajdonosainak díja 92,17 forint köbméterenként. Utoljára augusztusban emelkedett a gáz ára.

Az áfaemelés nyomán többet kell fizetni a tűzifáért, valamint drágul a víz- és csatornadíj is. Az áram ára szeptembertől nem változik, annak forgalmi adóját ugyanis már korábban 20 százalékra emelték.

Az áfakulcs változása miatt drágulnak az élelmiszerek, ezeknél azonban 5 százaléknál is nagyobb áremelkedésre kell számítani, mivel a forgalmi adó növekedése mellett beépül az árakba az energiahordozók drágulása is. A várakozások szerint átlagosan tíz százalékkal emelkednek a húsárak ősztől, de a pékek is 5 százalék feletti drágulást jeleztek. Többe kerül majd az iskolásoknak a menzai étkeztetés is, de áremelés várható az éttermekben és a szállodákban is, ugyanis ezeknek a szolgáltatásoknak is 20 százalékra nő az áfája.

Szeptember 1-től a MÁV belföldi járatain átlagosan 8,5 százalékkal, a Volán-társaság távolsági buszjáratain pedig 8,1 százalékkal kell többet fizetniük az utasoknak a jegyekért. A változást szintén az áfakulcs emelkedésével indokolta a gazdasági tárca.

A Parlament július 10-én fogadta el az áfaemelésről szóló törvényjavaslatot. Az állam ebből az idén 40-50 milliárd forintos pluszbevételre számít, jövőre pedig 170 milliárdot várnak.

Drágulnak a gyógyászati segédeszközök és a szabadidős programok is

Az általános forgalmi adó (áfa) kulcsának 15-ről 20 százalékra emelése érinti a gyógyászati segédeszközöket, a vércukorszint-mérőket és a szemüveglencséket is. Nő szeptember 1-jétől a kábeltévé-előfizetés díja, és emelkedik a többi között az állatkerti, az uszodai és a cirkuszi belépők áfája is.

Az áfakulcs változása miatt szeptembertől átlagosan 4 százalékkal növekednek a kábeltévé előfizetési díjai. Ugyanerre lehet számítani a gyógyászati segédeszközöknél.Ősztől a többi között drágulnak a vércukorszint-mérők, szemüveglencsék, a kontaktlencsék, és a tb-támogatott szemüvegkeretek is.

Többe kerülnek majd a szabadidős programok, az uszoda-és strandfürdőszolgáltatások, de a bábszínházi előadásokra és a sporteseményekre szóló belépők forgalmi adója is emelkedik.

A Parlament július 10-én fogadta el az általános forgalmi adó emelésről szóló törvényjavaslatot. Az állam ebből az idén 40-50 milliárd forintos pluszbevételre számít, jövőre pedig 170 milliárdot várnak.