Péntektől megszűnik a Pécs – Bécs repülőjárat

Péntektől megszűnik a Pécs-Bécs repülőjárat. Még aznap a járatot üzemeltető légitársaság vezetője tárgyalóasztalhoz ül Tasnádi Péter pécsi polgármesterrel, így elképzelhető, hogy a törlés nem végleges.

Március 26-a óta heti négy alkalommal közlekedett az Austrian Airlines (AA) járata Pécs és az osztrák főváros között. Az utolsó gép péntek délután fél négykor hagyja el a kifutópályát.

Ács Gyula, a repülőtér vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: nem a kihasználatlanság miatt szűnik meg a járat, ugyanis eddig teljesítették a 2006-ra tervezett utasszámot. Az üzleti terv 4000 utassal számol ebben az évben és október elsejéig háromezren utaztak Pogányból. A repülér vezetője nem kommentálta az AA döntését.

A repülőtér vezetői jelenleg utazási irodákkal tárgyalnak charterjáratok indításáról. Április 6-tól a németországi Erfurtba és Lipcsébe indítanak gépeket és előkészítés alatt van a Pécs-Stuttgart járat indítása is. 2010-ben, a Pécs Európa Kulturális Fővárosa évében pedig indítanak egy gépet a szintén Kulturális Főváros Essenbe. A pécs-pogányi légikikötő vezetői arról is tárgyalásokat kezdtek, hogy az Észak-olaszországi városokat Kolozsvárral és Marosvásárhellyel összekötő járatok megállnának Pogányban, így Erdélybe és Olaszországba is lehetne utazni Baranyából.

Jelenleg a repülőtér adottságai miatt maximum 46 tonnás, 100 fős gépek landolhatnak Pogányban, így a fapados légitársaságok 180 fős gépei nem használhatják a repteret. A távlati tervek között szerepel a kifutópálya meghosszabbítása, ami lehetővé tenné nagyobb gépek leszállását, ebben az esetben a Tunis Air járatot indítana Tunéziába.