Péntektől Hajdú-Biharban is ingyen tisztítják a kéményeket

Péntektől Hajdú-Biharban is ingyen tisztítják a kéményeket
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének 35 munkatársa végzi el a kötelező ellenőrzést és tisztítást a jövőben megyénk minden házánál. A lakosság szempontjából ez annyi különbséget jelent a korábbiakkal szemben, hogy semmilyen térítési díjat sem kell fizetni cserébe.

– A gázüzemű és zárt égésterű tüzelő-, fűtőberendezések kéményeit kétévente, minden más fűtőanyagot használó rendszer esetén évente, a kémények műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente hajtják végre a kiértesítés időpontjában a fényképes igazolvánnyal rendelkező munkatársak – mondta lapunknak Hajdu Márton. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) sajtóreferense hangsúlyozta, a kiértesítések a megszokott módon zajlanak, a lakosoknak nincs egyéb teendője, mint biztosítani a megadott időben a szakemberek hozzáférését a kéményhez. A díjmentesség a második felszólítás után megszűnik – hívta fel a figyelmet.

A szerv az ország 1835 településén 414 fővel kezdte meg működését. Az önkormányzatok döntési lehetősége okán néhol – az aktuális szerződésük lejártáig, vagy módosításáig – a korábbi szolgáltatók végzik a kéményseprést, ám a lakosságnak e részeken is ingyenesen. Az OKF a gépjárművek és egyéb speciális eszközök beszerzésével, valamint az ügyfélszolgálatok kialakításával is együtt járó feladataira 5,7 milliárd forintot kapott az állami büdzséből.

HBN–HABE
hirdetés