Péntektől drágul az élet

A nyáron meghirdetett Gyurcsány-csomag jelentős része holnap lép életbe.

Szeptember elsején megkezdődik az elvonások időszaka: életbe lépnek a megszorító csomag intézkedései. A legnagyobb terhet talán a dupla járulék jelenti. Az új szabályozás mintegy egymillió, minimálbérre bejelentett embert és munkaadóikat érinti. A cégeket sújtja péntektől a szolidaritási adó, a lakosság pedig azt érzi majd meg, hogy a gyakran vásárolt termékek és szolgáltatások áfája 15-ről 20 százalékra emelkedik.


Menekülünk a kamatadó elől

Péntektől 20 százalékos lesz a kamatadó, illetve a tőzsdei nyereségadó. A bankok mindegyike kínált olyan befektetési formákat ügyfeleinek, melyekkel egy ideig még eltolhatják a kamatadó megfizetését. A pénzintézetek befektetési jegyeket, életbiztosításokat, hosszú lejáratú lekötéseket ajánlottak. A bankokat szinte megrohamozták az utolsó napokban azok, akik még egy ideig el akarták kerülni a kamatadót.

A kamatadó nem jelent plusz adminisztrációt az ügyfeleknek. Az adó mértékét a bankok számítják ki, és fizetik be az adóhivatalnak.

Dupla járulékalap

„Mindenkitől elváratik, hogy havi 125 ezer forintos jövedelem után fizessen járulékot, ha a valódi jövedelme eléri ezt a szintet” – így fogalmazott Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Ha viszont valakinek a jövedelme kisebb a minimálbér kétszeresénél, akkor elég a tényleges jövedelem, de legalább a minimálbér után megfizetni a járulékokat. Ennek azonban feltétele, hogy ezeket a jövedelmeket jelentsék be az APEH-nak. A dupla járulékalapra vonatkozó előírás nemcsak az alkalmazottakra és munkaadóikra vonatkozik, hanem a főállású egyéni és társas vállalkozókra, az evázó egyéni és társas vállalkozásokra egyaránt.

Szintén péntektől emelik a munkáltatói járulékot 1 százalékról 1,5 százalékra, az egészségbiztosítási járulékot 4-ről 6 százalékra. A természetbeni juttatások adóterhei is nőnek 10 százalékponttal, 44-ről 54 százalékra.

Drágább szolgáltatások

Az áfakulcs emelkedése a legérzékenyebben a gázfogyasztókat érinti, ugyanis az adónövekedés mellett a gáz alapárának emelkedésével és a kompenzáció szűkülésével is számolniuk kell. Az energiahordozó megemelt ára kihathat majd az amúgy is magas távfűtési költségekre.

Többet kell fizetni valamennyi napi élelmiszerért, így a húsért, a tejért és a tejtermékekért. Drágulnak a cukor és a zöldségfélék, valamennyi vendéglátóipari ár, beleértve a közétkeztetést és a diákétkeztetést is. Többe kerülnek a szállodai szolgáltatások.

Bár az áfa-emelés a vasúti és a Volán-társaságok távolsági járatainál csak 4,3 százalékos jegyáremelést indokolna, a MÁV és a GySEV 8,5, a buszvállalatok 8,1 százalékos áremelést hajtanak végre.

A kultúrához köthető kábeltelevíziózás, a könyvtári szolgáltatások, a színházi és mozi-, cirkusz és bábszínházi jegyek és a múzeumi belépők is kikerültek a kedvezményes adókategóriából. Ugyanez vonatkozik a térképekre és a folyóiratokra is.