Pénteken lesz a Holokauszt-emléknap

Megemlékezést tartanak és díjakat adnak át Budapesten pénteken, a Holokauszt-emléknapon- mondta a Független Hírügynökségnek Török Zsuzsanna a Holokauszt Emlékközpont kommunikációs vezetője.

Hozzátette, hogy a magyarországi zsidók gettókba zárásának kezdetére emlékeznek április 16-án. Az Országgyűlés 2000-ben döntött úgy, hogy ez a nap a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja legyen.

Április 16-án lesz 66 éve, hogy elkezdték gettókba zárni a magyarországi zsidókat Kárpátalján. Erre emlékezve a Holokauszt Emlékközpontban pénteken átadják a Simon Wiesenthal-díjakat. Az elismerést 2008-ban adták át először. Olyanok kaphatják meg, akik szerepet vállalnak a holokauszttal kapcsolatos anyagok, emlékek összegyűjtésében és rendszerezésében. Simon Wiesenthal holokauszt túlélő volt, 2005-ben halt meg, élete fő feladatának tekintette a bujkáló nácik felkutatását.

Kamara kiállítás is nyílik az Emlékközpontban pénteken, a 125 éve született Weiner Leó zeneszerzőre emlékezve. Ezen kívül a Késői hazatérés című képzőművészeti tárlatot is meg lehet nézni a Páva utcai intézményben.

– Független Hírügynökség –