Példátlan közösségi kezdeményezések európai dimenzióban!

Akt.:
Példátlan közösségi kezdeményezések európai dimenzióban!
© Fotó: magánarchívum
Debrecen – Mostanáig nem létezett nyílt és sokak számára elérhető olyan kezdeményezés, amely segített volna az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére való a gondos felkészülésben a pályázó városoknak. Példátlan összefogásként létrejött a S ECoC, Shaping a European Capital of Culture program, melynek első etapja 2018. október 8. és 10. között zajlott a lengyelországi Wroclawban (ECOC2016), ahol az EKF Debrecen 2023 Programiroda munkatársai is képviseltették magukat.

A S ECOC-on város és kulturális stratégiája, a művészeti városi program kialakítása, szervezeti kérdések, a polgárok és turisták viszonya, a nemzetközi profil, a városimázs javítása a lakosok szemében, költségvetési és örökségi kérdések és a pályázati anyag EB követelményei kerültek elemzésre a sikeres és sikertelen pályázatok példáival egyetemben.

2018. október 26-27-én a Culture Action Europe által – a Temesvár 2021 szervezet közreműködésével – megrendezett “Beyond the Obvious” elnevezésű konferencián vettek részt az EKF Debrecen 2023 Programiroda képviselői. Itt a Technológia és Ember közötti, kihívásokkal teli kapcsolatra adható lehetséges válaszokat és intézkedéseket vizsgálták Európa egész területére vonatkozóan.

Mindkét delegációt Porkoláb Gyöngyi, az EKF Debrecen 2023 Programiroda operatív igazgatója vezette, aki hangsúlyozta: „az ilyen és hasonló jellegű workshop-ok és konferenciák kiváló alkalmat adtak a nemzetközi kapcsolatépítésre, hosszú távú kulturális együttműködések megalapozására. Elősegítették, hogy az elmúlt évben 20 európai ország több mint 100 városával és kulturális intézményével sikerült partnerségi együttműködési megállapodásokat kötnünk, mely az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez elengedhetetlen.”