Példátlan közösségi kezdeményezés európai dimenzióban

Példátlan közösségi kezdeményezés európai dimenzióban
© Fotó: EKF Debrecen 2023 Programiroda
Debrecen, Wroclaw – Az Európai Unió számos országának megannyi városa szeretne egy évre Európa Kulturális Fővárosává válni. Pályázniuk kell a rangos címre és az Európai Bizottság alapos kiértékelését követően kaphatják meg a címet. A pályázatkészítés már önmagában kimerítő folyamat, és kihívást jelent a városnak. Mostanáig nem létezett nyílt és sokak számára elérhető kezdeményezés, amely segített volna a városoknak a gondos felkészülésben. Ezért jött létre a S ECoC, Shaping a European Capital of Culture program.

A S ECoC első etapja 2018. október 8. és 10. között zajlott a lengyelországi Wroclawban. A város 2016-ban sikeresen elnyerte az EKF címet, így tökéletes helyszín volt az S ECoC 2018 számára.

A rendezvényen olyan európai városok vettek részt, amelyek Európa Kulturális Fővárosává szeretnének válni valamelyik eljövendő évben és jelentkeztek a S ECoC 2018 programra. Debrecen, Brüsszel, Faro, Ljubljana, Ayia Napa, Chemnitz, Leuven, Elsinore, Oulu, Gent, Torres Vedras, Drezda és Coimbra több képviselőt is küldött az S ECoC 2018-ra.

A S ECoC alapítóin, Nele Hertlingen (EKF Berlin 1987), Hugo De Greefen (EKF Brüsszel 2000 és EKF Brugge 2002) valamint Steve Greenen (öt éve az EKF zsűrijének tagja és három éve a bizottság elnöke) kívül több más előadó is jelen volt, például Trevor Davies (EKF Koppenhága 199), Krzysztof Maj és csapata (EKF Wroclaw 2016), Mattijs Maussen (több EKKF pályázat és nyertes város tanácsadója), Katarzyna Mlynczak (a Wrocław 2016 EKF hivatal nemzetközi kapcsolattartásért felelős munkatársa) és Steve Austen (Amszterdam EKF 1987). A nyitóbeszédet Doris Pack (az EU Kulturális és Oktatási Bizottságának korábbi elnöke) tartotta, míg az Európa Bizottságot Gérald Colleaux (az Európa Bizottság EKF akciócsoportjának tagja) képviselte.

Az előadásokon túl a résztvevők tematikus stúdiómunkában is dolgoztak – megvitatták az EKF-jelentkezés különböző aspektusait. A város és kulturális stratégiája, a művészeti városi program kialakítása, szervezeti kérdések, a polgárok és turisták viszonya, a nemzetközi profil, a városimázs javítása a lakosok szemében, költségvetési és örökségi kérdések és a pályázati anyag EB követelményei kerültek elemzésre a sikeres és sikertelen pályázatok példáival egyetemben. Minden tevékenységet áthatott a legfontosabb alapmotívum, az EKF cím „európai dimenziója”.

Minden résztvevő város meggyőződhetett a S ECoC hasznosságáról és az EKF pályázatukra gyakorolt pozitív hatásáról. Ez a nemzetközi találkozó egy eddig példátlan, a városok saját törekvéseinek elérését elősegítő kezdeményezés.

A workshopon Debrecen városát Porkoláb Gyöngyi, az EKF Debrecen 2023 Programiroda operatív igazgatója, valamint az iroda külkapcsolatokért felelős projektmenedzsere, Papp Franciska képviselte.

– EKF Debrecen 2023 Programiroda –Sporthírek