Példaértékű munkát végez Hajdú-Biharban a Roma Láng Egyesület

Példaértékű munkát végez Hajdú-Biharban a Roma Láng Egyesület
Bagamér – Tanodákkal, más egyesülettel való együttműködéssel igyekeznek minél hosszabb ideig iskolában tartani a gyerekeket.

A vendéglátó településen, valamint Álmosdon is tanodát működtető Roma Láng Egyesület tevékenységének jó gyakorlatát ismerhette meg az Emberi Jogi Munkacsoport keretében működő Romaügyekért Felelős Tematikus Munkacsoport a Bagamérban minap tartott kihelyezett ülésén.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen elmondta, hogy fontos lépéseket kell tenni a roma lányok végzettség nélküli iskolaelhagyása ellen.

A Tematikus Munkacsoport tagjai a Roma Láng Egyesület is. Bagamérban és Álmosdon tanodaprogramot üzemeltetnek, hogy a fiatal iskolásokat segítség tanulmányaik során. A roma nők húsz százaléka dolgozik, ami 2011-hez képest folyamatosan javuló tendenciát mutat. A felnőttoktatásba való bevonásukra is léteznek ma már programok. Ezek a projektek rámutatnak a tanulás, az oktatás és a munka világában elhelyezkedés fontosságára, így ez egy szemléletváltó szerepet is betölt.

Táncházat is tartottak

Az esemény után kerestük meg Oláhné Balogh Tímeát, a Roma Láng Egyesület vezetőjét, aki elmondta, hogy pályázataikkal céljuk a roma és nem roma gyerekek segítése, hogy minél hosszabb ideig járjanak iskolába. Ez a célja a tanodáknak is, valamint a Hajdúsági Hallgatókért Egyesülettel közösen a diákok középiskolai, illetve a legtehetségesebbeknek az egyetemei tanulmányaik támogatása. Ezzel együtt segítik az intézmények közötti átmenetet is. Tevékenységük érdekességeként elmondta azt is, hogy a múlt nyáron első alkalommal egyesületük ott volt a Campus Fesztiválon, ahol bemutatkoztak és táncházat is tartottak.

HBN