"Példa nélkül álló hibák sorozata okozta az olajszivárgást"

Csütörtökön – helyi idő szerint délelőtt 10-kor – hallgatja meg Washingtonban a Mexikói-öböl olajkatasztrófáját vizsgáló kongresszusi bizottság a British Petrol cég vezetőjét.

Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt olajfúró platformot működtető cég még szerda este nyilvánosságra hozta Tony Hayward vallomásának részleteit. A BP-igazgató szerint az amerikai történelem legnagyobb természeti katasztrófájának “nincs egyszerű” magyarázata, azt “példa nélkül álló hibák sorozata okozta”.

“Megértem, hogy az emberek egyértelmű választ várnak arra, hogy mi miért történt, és hogy ki a felelős… Az igazság azonban az, hogy ez egy bonyolult baleset, amelyet példa nélkül álló hibák sorozata okozott – áll Tony Hayward nyilatkozatában.

Az amerikai történelem legsúlyosabb környezeti katasztrófája

Az ügyben eljáró kongresszusi képviselők korábban azzal vádolták a brit olajcéget, hogy a biztonságon spóroltak, és ez vezetett a Deepwater Horizon nevű platform áprilisi tragédiájához, amelyben 11 munkás életét vesztette, és amely azóta az amerikai történelem legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozza.

“Nem tudjuk meg nem történtté tenni ezeket a tragikus eseményeket, de szavamat adom, hogy helyretesszük a dolgokat” – teszi majd hozzá csütörtöki meghallgatásán a BP-vezér. “Nem nyugszunk addig, amíg a szivárgást meg nem szüntetjük, el nem takarítjuk a szennyeződést, és meg nem hozzuk a megfelelő lépéseket a környezeti és gazdasági hatás kezelésére” – ígéri a nyilvánosságra hozott nyilatkozat szerint az olajcég vezetője.

20 milliárd dolláros kártérítési alapot hoznak létre

Szerdán az amerikai elnök BP vezetőivel folytatott tárgyalásai után bejelentette, hogy a cég egy 20 milliárd dolláros kártérítési alapot hoz létre, amelyből az olajszennyeződés áldozatait kompenzálják majd. A brit cég nem fizet részvényeseinek, hogy létre tudja hozni az úgynevezett “zálogalapot”, amelyre még az idén 5 milliárd dollárt helyeznek el, majd a következő években negyedévenként 1-1 milliárd dollárt.

Közben a BP bejelentette, hogy újra működik a szivárgó olaj egy részét begyűjtő berendezés. Az eszközt néhány órára le kellett állítani szerdán, mert villámcsapás miatt tűz ütött ki a tankerhajón, amelybe egy csövön keresztül a kőolajat vezetik. A szivárgást várhatóan csak augusztusban tudják teljesen megállítani. Ekkora készül el az új olajkút.

– Független Hírügynökség –