Peking tagadja, hogy kínai töltényekkel lőtték a békefenntartókat

Kína csütörtökön visszautasította az Egyesült Nemzetek Szervezetének jelentését, amely azt állítja, hogy kínai töltényekkel lőttek volna békefenntartókra a nyugat-szudáni Dárfúr régióban zajló harcokban.

Peking szerint a vádak megalapozatlanok.

A szakértők által összeállított dokumentum szerint különböző márkájú kínai töltényhüvelyeket találtak Dárfúrban, többek között olyan helyeken is, ahol ENSZ-békefenntartókra támadtak. A jelentésről jelenleg a világszervezet egyik testülete tárgyal, amely az ENSZ Szudán elleni szankcióit, köztük a Dárfúrban 2003 óta dúló háború miatti fegyverkereskedelmi embargót ellenőrzi. A beszámolót később akarták a Biztonsági Tanács elé tárni.

Korábban több jelentés is arról számolt be, hogy az eddig 300 ezer halálos áldozatot követelő, és több mint két és félmillió embert földönfutóvá tevő harcokat külföldi országok is szítják azzal, hogy fegyvereket szállítanak a térségbe.

Az állítólagos kínai töltényekkel kapcsolatban a BBC tudósítója megjegyzi, hogy Kínának jogában áll fegyvert eladnia Szudánnak, amennyiben azt nem használják Darfúrban.

– Független Hírügynökség –