Peking és Moszkva megállapodott az illegális halászat kezeléséről

Peking, 2012. július 30., hétfő (MTI) – Kína és Oroszország megállapodásra jutott az orosz területen illegálisan halászó kínaiak ügyében, és a hasonló eseteket megelőző lépésekre készül – tudatta hétfői sajtóközleményében a kínai külügyminisztérium.

Peking és Moszkva diplomatái “baráti konzultációkon” megállapodtak abban, hogy egyrészt mielőbb elhárítják az akadályokat a korábban elfogott kínai halászhajók és legénységük hazatérése elől, másrészt megegyezésre jutottak a hasonló helyzetek kezeléséről.

E szerint Kína és Oroszország konzultációkat kezd, amelyeken egyebek mellett Oroszország várhatóan halászati kvótákat ajánl fel Kína számára, amiért cserébe Kína “megfelelő mértékű kompenzációt biztosít”.

A két fél ugyancsak elfogadta, hogy egy olyan tengeri rendészetet szolgáló biztonsági együttműködési mechanizmust hoznak létre, amely meggátolja az eddigiekhez hasonló illegális halászati tevékenységet.

Az orosz parti őrség július közepén a Japán tenger orosz felségvizein két tilosban halászó hajót fogott el; az egyiket csak figyelmeztető, majd célzott lövésekkel tudták csak megállítani. A hajókon tartózkodó 36, Shandong (Santung) tartománybeli halászt őrizetbe vették.

Kína külügyminiszter-helyettese később a külügyminisztériumba kérette az ideiglenes orosz ügyvivőt és felháborodását fejezte ki az orosz hatóságok eljárása miatt, amelynek során egy halász eltűnt.

A kínai külügyi szóvivő napokkal ezelőtt megerősítette, hogy Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében további két kínai halászhajót fogott el az orosz parti őrség.

MTITovábbi hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek