Pedagógusnapon a temetőben

Akt.:
Pedagógusnapon a temetőben
© Fotó: Péter Imre
Budapest, Földes – Ebben az évben is sírjánál emlékeztek Karácsony Sándorra a tisztelői, követői.

Hármas feladat előtt állunk. Nevelésünket, aszerint, amint bajainak diagnózisa diktálja, egyszerre kell modernné, magyarrá, és hatékonnyá tennünk”

– dr. Karácsony Sándor 75 évvel ezelőtti, a Magyar Élet táborozásán, Szárszón elmondott előadásának gondolatait a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben vasárnap megtartott pedagógusnapi megemlékezés résztvevői idézték fel sírjánál.

karacsony3Fotó: Péter Imre

A magyar neveléstörténet talán legeredetibb és legérdekesebb, nagy hatású személyiségére, a 66 éve elhunyt pedagógusra hagyományszerűen évente emlékeznek. A családtagok és egykori tanítványok mellett a szülőfalu, a Karácsony Sándor Művelődési Társaság, a Csökmei Kör, valamint a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület közös koszorúzási ünnepségen emlékezett Karácsony Sándorra, a tanárra, a cserkészre, a lapszerkesztőre, az előadóra, a szónokra, a mozgalmi titkárra, az egyesületi elnökre, az íróra és a nemzetközi műkedvelő diplomatára.

Mély alázat kell, hogy legyen

Mint az emlékbeszédében dr. Soós Gergely, a professzor dédunokája megfogalmazta: Karácsony Sándor már életében valódi iskolát teremtett, és tanítványai, munkatársai a szellemi élet legkülönbözőbb területein, a pedagógiában, a kultúrafilozófiában, a nyelvészetben vitték tovább eszméit. Karácsony Sándor munkáját az egyik legnehezebb, legnemesebb, és legfelelősségteljesebb emberi tevékenységen keresztül akarta elérni: a neveléssel, az oktatással. Szerinte a tanárban, a tanítóban kell, hogy legyen valami belső megszállottság és mély alázat, amikor a gondjaira bízott fiatal lelkekbe valami nemeset, jobbat, a közösség szempontjából hasznosat akar beplántálni.

Egyre többet merítenek tőle

Az emlékező közösség a megemlékezésen is megfogalmazta: Karácsony Sándor pedagógiája ma egyre inkább aktuális. Aktuális, mert szükség lenne rá, aktuális, mert az élet igazolja, aktuális mert természetes, lélektanilag, logikailag, filozófiailag megalapozott. Aktuális, mert a lehetséges és szükséges reformok általa leírt előfeltételei megkerülhetetlenek.

karacsony1Fotó: Péter Imre

A magyar tanuló ifjúság, az őket felnevelő pedagógusok, a megújulást és növekedést igénylő társadalom reményeik szerint egyre többet merít Karácsony Sándor immár történelmivé lett munkásságából, pedagógiai tanaiból.

– Péter Imre –