PDSZ: “rugalmas elmozdulás” a szaktárcával folytatott egyeztetésen

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) – “Rugalmas elmozdulás” történt mindkét fél részéről, ami lehetővé teszi, hogy a fennálló konfliktust ne erőből, hanem tárgyalásos úton oldják meg – így értékelte Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a szaktárcával folytatott egyeztetést csütörtökön az MTI-nek.

Az érdekvédő úgy fogalmazott: módosították a sztrájkkövetelésüket és egy vitás pont maradt. Ha meg tudnak állapodni a pedagógusok munkaidejének új típusú szervezésében, abban, hogy a mostani törvényi szabályozást egy általuk is elfogadható váltsa fel, akkor a sztrájkkövetelés okafogyottá válik – mondta. Ez az álláshelyek és a tanítás biztosítása szempontjából egyaránt kiemelt jelentőségű – tette hozzá, hangsúlyozva: nemcsak a pedagógusokról van szó, hanem a tanítás minőségéről is.

Arra a kérdésre, hogy mi a PDSZ elvárása, amiből a szervezet nem enged, azt mondta: mindenféleképpen át kell gondolni azt a pontot, amely arról szól, hogy a munkáltató milyen mértékben próbálja a pedagógus munkaidejét befolyásolni, meghatározni.

A PDSZ kész a tárgyalásokat minél előbb megkezdeni – jelezte Mendrey László, aki ígéretet tett arra, hogy a PDSZ választmányánál kezdeményezi a sztrájkfelhívás felfüggesztését.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Gaskó Istvánnak, a Liga Szakszervezetek elnökének kezdeményezésére és részvételével csütörtökön megbeszélést folytatott Balog Zoltán miniszter, Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár és Mendrey László, a PDSZ elnöke. A tanácskozás eredményeként a felek megállapodtak abban, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a PDSZ által aggályosnak tartott kérdés, a pedagógusok új munkaidő-számításának ügyében.

A megállapodás értelmében Mendrey László vállalta, hogy kezdeményezi a PDSZ pedagógussztrájkra szóló felhívásának visszavonását. Az érettségi vizsgákat ennek értelmében nem veszélyeztetheti a korábban meghirdetett esetleges munkabeszüntetés – írta a szaktárca.

Kitért arra: az Emmi és a PDSZ egyaránt törekedni fog arra, hogy lehetőleg megegyezés szülessen közöttük. Az újranyitott tárgyalások kapcsolódnak a korábban megállapodást kötött öt pedagógus-szakszervezettel folytatott egyeztetésekhez – jelezte a minisztérium.

– MTI –