"Pazarlóan nagy borkészlet" a japán diplomáciai missziókban

A japán külügyminisztérium túlzó borkészleteik csökkentésére szólította fel a külföldön lévő japán követségeket – jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség.

A minisztérium a követségek alkoholkészleteinek vizsgálata után döntött, amely azt mutatta, hogy egyes japán diplomáciai missziók az éves fogyasztás harmincszorosát halmozták fel borokból.

“Nagyon meglepett a vizsgálat eredménye” – közölte Maehara Szeidzsi japán külügyminiszter egy parlamenti bizottság előtt. A miniszter elmondta: tudta, hogy “jelentős borkészletek” vannak japán diplomáciai missziókban, de volt olyan, ahol az éves fogyasztás harmincszorosát tárolták. Maehara közlése szerint ez még rendben is lenne, ha megtartanák a készleteket, de egyes missziók ezer üveg italt egyszerűen kidobtak, ami “nagy pazarlás”.

A japán külügyminiszter a biztosság előtt elmondta, hogy a kormány már intézkedéseket tett a pazarlás megszüntetésére, és a borkészletek “megfelelő szintre” való csökkentésére. A feleslegesnek ítélt palackokat szétosztják a követségek között, vagy magánembereknek adják el.

A japán diplomáciai missziók között végzet vizsgálat kiderítette, hogy például a párizsi japán OECD missziónak 7 896 üvegből álló borkészlete volt 2010 márciusában. Ez elég lenne a misszió harminc évig tartó borfogyasztására, hiszen a 2009-es gazdasági évben mindössze 268 üveg bort fogyasztottak el.

A vizsgálat eredménye szerint a New York-i japán konzulátus, és három másik japán misszió összesen 1 044 üveg bort és egyéb szeszesitalt dobott ki, minőségromlás miatt.

– Független HÍrügynökség –