Pazarlás

A sajtó hónapok óta cikkezik arról, hogy valami nincs rendben az Országos Roma Önkormányzat (pontosabban az előző elnök idején alapított szövetkezete) háza táján, és – szintén sajtóhír – most már az emberminisztérium is hasonlóan vélekedik; ellenőrzései során enyhén szólva nagyvonalú költekezés nyomát találta egy uniós finanszírozású munkaügyi program kapcsán. Sőt, ha jók az Index hírportál értesülései, szintet lép az állami szigor: vissza kívánja fizettetni a projektre kapott 1,2 milliárd forintot. Szőke Tímea írása.

Az, hogy az uniós források felhasználása (kormányokon átívelően) a korrupció melegágya, eddig sem volt titok, de talán először mondatik ki, nagy nyilvánosság előtt, nagy összegre elkövetve, hogy „elpocsékoltátok a pénzt, adjátok vissza!” Ezúttal talán túl messzire mentek az érintettek, mintha már a látszattal sem törődtek volna; vajon mennyire érdekelhette őket a feladat, amire a támogatást kapták?

És itt van a legnagyobb baj: a pénzt a legszegényebb, leghátrányosabb helyzetű emberek felemelkedésének elősegítésére kellett volna költeniük. Képzésre, munkába állításra, működőképes foglalkoztatási hálózat kialakítására. A pénz talán megtérül(?), az elvesztegetett idő és lehetőség sohasem.​

– Szőke Tímea –
hirdetés