Pavel Blazek az új cseh igazságügyi miniszter

Prága, 2012. július 3., kedd (MTI) – Pavel Blazeket nevezte ki új igazságügyi miniszternek kedden Václav Klaus cseh köztársasági elnök.

 

A jogászi végzettségű Blazek a kormányon lévő Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke. A párt élén Petr Necas miniszterelnök áll.

A prágai sajtó az új minisztert “szürke” politikusként jellemezte. Az ODS legfőbb vezetői közül ő az egyetlen, aki a párt 2010-es választási sikere és kormányalakítása után nem kapott posztot a végrehajtó hatalomban vagy a parlamentben.

Elődjét Jirí Pospísilt a múlt héten váratlanul váltották le. Menesztésének oka a kormányfő szerint a költségvetési fegyelem megsértése volt.

“Minden miniszterrel közöltem, a takarékos költségvetés ellen csak úgy tiltakozhatnak, hogy beadják lemondásukat” – jelentette ki akkor a kormányfő. Kifejtette: Pospísil ennek ellenére tárcája számára olyan költségvetési tervet terjesztett be, amely egymilliárd koronával magasabb, mint a megengedett összeg, ami elfogadhatatlan.

“Ez bomlasztó hatással van a kormányra, ezért azonnal lépnem kellett, mert senkinek sem lehet privilégiuma” – magyarázta Necas.

Klaus rövid beszédében felszólította az új minisztert, hogy ne engedjen semmiféle politikai nyomásnak, és következetesen tartsa be az alkotmányt, a jogszabályokat.

A prágai sajtóban többségi véleményként fogalmazódott meg: a menesztés igazi oka az, hogy Pospísil egyetértett Lenka Bradácová prágai főállamügyésszé való kinevezésével. Bradácová volt az, aki kulcsszerepet játszott David Rath, volt szociáldemokrata regionális elöljáró korrupciós ügyének felgöngyölítésében, és a politikusok – beleértve a kormányoldalt is – állítólag tartanak tőle. Pospísil másik bűne pedig a hírek szerint az volt: a közelmúltban úgy rendelt el vizsgálatot egy gyanús korrupciós ügyben – amelyben a kormányfő nevét is említették – , hogy azt előzetesen nem beszélte meg azt Necasszal.

 

(PRO DOMO – a nevek kiejtése: Pavel Blazek – pavel blazsek, Lenka Bradácová – lenka bradácsová)

 

 

kjk \ kpl \ kho

 

MTI