"Paul nem jós, csak felismeri a német zászlót"

Paul, a polip
Paul, a polip
Tengerbiológusok szerint Paul, a német Oberhausen akváriumának polipja nem jós, csak egy tanulékony állat, amelynek szerencséje is van – írja a CNN.com.

A labdarúgó világbajnokság idején világhírnévre szert tett nyolclábú élőlény eddig egyszer sem hibázott, amikor a német csapat meccseinek végeredményéről “kérdezték”.

A két éves lábasfejű akváriumába minden alkalommal két, kagylóval töltött plexidobozt eresztettek le, amelyeken a mérkőzés csapatainak zászlaja volt. A nyolclábú “orákulum” eddig minden alkalommal annak az országnak a dobozából ette ki az ízletes csemegét, amelyik végül megnyerte a meccset.

A CNN által megkérdezett amerikai tengerbiológusok szerint Paul nem próféta, hanem megtanulta felismerni a német zászlót. A washingtoni Smithonian Nemzeti Állatkert gondozója szerint a polipok a világ legintelligensebb tengeri állatai. Mike Henley szerint mondja, gyorsan alkalmazkodnak környezetükhöz és tanulják meg, hogy hogyan tartsák fenn magukat.

A New England Akvárium tengerbiológusa arról mesélt, hogy a feladat sem új. A fogságban tartott állatoknak gyakran adnak különböző formájú, elrendezésű műanyag dobozokat, és figyelik, hogy ki tudják-e azokból szedni az elrejtett elemózsiát.

Paul egyértelműen egy betanult feladatot végez el

A pennsylvaniai Millersville egyetem professzora úgy véli, Paul egyértelműen egy betanult feladatot végez el, amikor “jósol”. A 20 éve lábasfejűekkel foglalkozó Jean Boal azt mondja, 2008-ban, amikor először “kérdezték” Pault, még csak találomra választotta a németek dobozát. Később azonban már biztosan felismerte a német zászlót, és ez alapján választott. A professzor szerint az, hogy Paul néha nem a németeket választja, része a tanulási folyamatnak.

A Baltimore-i Nemzeti Akvárium egyik tudósa tagadja azt a feltételezést, hogy Paul azért választotta a német, illetve a spanyol zászlókat, mert ezek tartalmazzák a sárga és piros színt, amely vonzó a polipok számára. Richard Learner azt mondta, hogy a nyolclábú tengeri lények színvakok, ezért csak a szürke különböző árnyalatait látják.

A CNN által megkérdezett tudósok szerint az, hogy Paul mindig a megfelelő időpontban választotta a német zászlót, illetve a többit pusztán szerencse.

– Független Hírögynökség –

Címkék: , , , , ,