Partot ért a Richard hurrikán Közép-Amerikában

Partot ért a Richard hurrikán a közép-amerikai Belizében – közölte helyi idő szerint vasárnap az amerikai hurrikánközpont. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a vihar komoly veszélyt jelent az alacsonyan fekvő fővárosra.

A miami hurrikánközpont adatai szerint 150 km/órás széllökésekkel érkezett meg a Karib-tenger felől a Richard hurrikán. A légörvény középpontja a fővárostól Belizevárostól mindössze 35 kilométerre lépett be a szárazföldre. A térséget csaknem 50 éve nem érte el közvetlenül hurrikán.

A ciklon a számítások szerint Mexikó felé halad tovább

A 80 ezer lakosú Belizeváros jó része alig van magasabban a tengerszintnél, ezért a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a ciklonnal járó hullámok jelentős pusztítást végezhetnek. A hurrikánközpont szerint az esőzések miatt áradások és földcsuszamlások is lehetnek.

A ciklon a számítások szerint Mexikó felé halad tovább. Quintaba Roo állam kormányzója már kiadta a legmagasabb fokú riasztást, ugyanakkor sietett megnyugtatni a turistákat, hogy a Yucatán-félsziget északi részére, ahol az üdülőhelyek döntő többsége található, csak minimális veszélyt jelent a hurrikán. Richard az idei szezon 17. vihara. Előtte több légörvény is érintette Közép-Amerikát. Eddig 300 ember életét követelte az időjárás, több ezren pedig fedél nélkül maradtak.

– Független HÍrügynökség –További hírek a Nagyvilág kategóriából