Partnerséget ígérnek az adóhivatalnál

Debrecen – APEH: az új regionális főigazgató mellett a megyei igazgatóságok vezetői is bemutatkoztak.

„A régiós adóhivatali szervezeti felépítésnek kétségkívül voltak eredményei, de az irányítási rendszere nehezen áttekinthetőnek, éppen ezért nehézkesnek bizonyult.

A megyei igazgatóságok újbóli felállásával létrejött háromszintű adóigazgatási szervezet megőrzi a régiós előnyöket, ugyanakkor általa a hatósági tevékenység és a jogorvoslati fórumrendszer jól elkülönül, ezáltal átláthatóbbá válik” – mondta el egyebek mellett az adóhivatal október elsejei átalakításával kapcsolatban Fazekas Jánosné Dr., az Apeh Észak-Alföldi Regionális Igazgatóságának új főigazgatója.

A szakember egyúttal bemutatta közvetlen munkatársait, akik a megyei igazgatóságokat irányítják. A hajdú-biharit Molnár Csaba, a szabolcsit Dr. Nagy Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Igazgatóságot pedig Dr. Panyik Éva vezeti. A regionális főigazgató helyettese Czinege Attila lett.

A főigazgató beszélt arról, hogy az új szervezeti struktúra (hivatal, főigazgatóság, igazgatóságok) a közigazgatás egészébe jól beilleszthető, így nem lesz probléma az Apeh és a VPOP majdani egyesítése. Az adóhivatali vezetők a tisztességes adózóknak maximális szakmai segítséget, korrekt eljárást ígértek, az adóelkerülők azonban talán az eddigieknél is keményebb fellépésre számíthatnak az apparátus részéről.

Elhatárolt feladatok

A különböző szintek közötti munkamegosztásról elhangzott, hogy míg a főigazgatóság középirányítói feladatokat, másodfokú hatósági feladatokat, valamint a gazdálkodással, tervezéssel, jogi koordinációval, telefonos ügyfélszolgálattal, valamint a kiválasztással kapcsolatos teendőket lát el, a megyei igazgatóságokra olyan klasszikus feladatok hárulnak, mint az adóügyi igazgatás, az ellenőrzés, a felszámolás és a végrehajtás.

Fazekas Jánosné hangsúlyozta: a szervezeti átalakítást (melynek során egyébként egyetlen kollégát sem küldtek el a hivatalból) úgy oldották meg, hogy abból az ügyfeleik gyakorlatilag semmi nem vettek észre. Az adózók kiszolgálása mindvégig folyamatos volt.

HBN

Új megyei vezetők

Címkék: , ,