Pártkongresszus Kínában

Éves kongresszusát kezdte meg a Kínát vezető Kommunista Párt Pekingben pénteken.

Bár a napirend nem került nyilvánosságra, az állami média tudósításai szerint az ország gazdasági fejlődését stimuláló ötéves tervről egyeztetnek a pártvezetők. A gyűlés előestéjén több mint száz kínai emberjogi aktivista nyílt levelet hozott nyilvánosságra az interneten, amelyben követelik a Nobel-békedíjjal kitüntetett Liu Hsziao-po szabadon engedését.

A dokumentum, amelyet elektronikus levélben is elküldtek a pártvezetőknek, nemcsak a 11 éves börtönbüntetését töltő emberi jogi aktivista, hanem a többi ellenzéki elengedését is sürgette. Azt követően, hogy a pekingi vezetés dühösen reagált a Nobel-díjra, a hét elején, a kommunista párt 23 idősebb tagja már írt egy levelet, amelyben a szólásszabadság korlátainak lebontását kérték.

A kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao a hónap elején egyébként azt nyilatkozta a CNN amerikai hírtelevíziónak, hogy “a demokrácia és a szabadság ellenállhatatlan” Kínában. Augusztusban pedig azt mondta, hogy “politikai reformok nélkül Kína elveszítheti mindazt, amit a gazdaság átalakításával elért.” Elemzők mindebből arra következtetnek, hogy a politikai reformokról is szó lesz a négynapos pártkongresszuson.

A részletek csak a 300 tagú központi bizottság találkozója után derülnek ki általában. Az állami sajtó azonban annyit már közölt, hogy a gyűlésen a miniszterelnök mellett részt vesz majd az államfő, Hu Csin-tao is, és “megtárgyalják a következő öt éves fejlesztési terv javaslatait”.

– Független Hírügynökség –