Járvány

2020.05.07. 11:11

Müller Cecília: bizakodásra adnak okot a legfrissebb adatok (videó)

Igazolódni látszanak a korábbi modellszámítások, több napja csökken az új fertőzöttek száma – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Operatív Törzs tájékoztatója előtt Gulyás Gergely tartja meg e heti sajtótájékoztatóját. Az erről szóló összefoglalónkat ide kattintva tudja elérni.

A hazánkban azonosított fertőzöttek száma 3150 főre nőtt, és elhunyt újabb tíz idős krónikus beteg – jelentette ki Müller Cecília az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ezzel 383 főre emelkedett az elhunytak száma, 801-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma, akik a mai napon pozitivitást mutatnak, 1966 fő – számolt be a tisztifőorvos. Ezek jelentős többsége továbbra is a fővárosban és Pest megyében regisztrált, 968 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen.

Már több napja csökkenőben van az új fertőzöttek száma, ami bizakodásra ad okot

– hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve: igazolódni látszanak a korábbi modellszámítások.

A vidéki strandok várják a vendégeket

Az országos tisztifőorvos elmondta: a fürdőhelyek a járási hivatal eljárásában kaphatnak fürdővíz-használati engedélyt. Ha ez megvan, az üzemeltető kérelmére helyszíni szemlére is sor kerül, és a hatóság szakemberei ellenőrzik, hogy rendelkezésre állnak-e a higiénés feltételek. Az előírásokat folyamatosan be kell tartani, de most a járvány miatt a korábbinál is több dologra kell odafigyelni.

– A távolságtartást a strandokon, fürdőkben is meg kell valósítani – húzta alá Müller Cecília, hozzátéve: a medencéket az óvatosság jegyében leginkább úszásra javasolt használni, és csakis a kültéri medencéket szabad igénybe venni.

Az Operatív Törzs tájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Folyamatosan ellenőrizni kell a medencék egyidejű maximális terhelhetőségét is. Egy főre legalább négy négyzetméternyi vízfelületnek kell jutnia.

Gondoskodni kell továbbá arról is, hogy a fürdőkbe egyidejűleg csak meghatározott számú vendéget engedjenek be.

Müller Cecília emlékeztetett arra is, hogy az ország természetes fürdőhelyeinek vízminősége kiváló.

A strandoknál az öltözőket legalább óránként fertőtleníteni kell, különösen figyelve azokra a felületekre, amelyeket sokan fognak meg, például a csaptelepekre, korlátokra, kapcsolókra – hívta fel a figyelmet.

- Beteg ember ne menjen fürdőbe, hanem minden esetben maradjon otthon

– kérte a tisztifőorvos. Hozzátette, az elő- és utózuhanyzás alapvető higiénés feltétele a medencék használatának.

Az üzemeltetőknek azt javasolta, legalább 50 milligramm klórnak kell lennie literenként a fertőtlenítéskor használt folyadékban, mivel ez a mennyiség elpusztítja a vírust. A gyógyvizek egy része nem fertőtleníthető, egyelőre ezeket nem javasolják a látogatóknak.

Vidéken is ellenőrzik a szabályok betartását

Vidéken is ellenőrzik a védelmi távolság, a vendéglátóhelyeken alkalmazandó szabályok betartását és a maszkviselést.

Az elmúlt 24 órában 59 esetben kellett intézkednie a rendőröknek – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes.

A határátlépésről azt mondta: Rajkánál két-, Tompánál háromórás várakozásra kell számítani a teherforgalomnál belépéskor. A személyforgalom esetén Röszkénél egy, Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani – tette hozzá.

Alapos indoknak minősül, ha a külön élő szülők között ingázik a gyermek, ezt tehát nem szankcionálják a rendőrök – mondta el Kiss Róbert.

Több ezer tesztet végeznek naponta

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta,

előfordul, hogy nem tipikus tünetekkel jelentkezik a vírus, például mindössze fáradtsággal, gyengeségérzéssel, enyhe szárazköhögéssel.

A tünetek erőssége az immunállapottól függ.

A tesztelési protokollról Müller Cecília azt mondta: nem változott, az eljárásrend ugyanaz, mint volt: a háziorvos, illetve a szakorvos kéri a vizsgálatot. Hozzátette,

nagyon változó az elvégzett napi laborvizsgálatok száma: 1600-tól 5400-ig mozgott az utóbbi napokban.

Az európai statisztikákat összevetve arra a következtetésre jutott az Operatív Törzs, hogy nem esik ki a rendszerből olyan személy, akiről ne derülne ki időben a pozitivitás – fogalmazott a tisztifőorvos.

A mezőgazdasági munkások beléphetnek az országba

Kiss Róbert rendőr alezredes kiemelte: hatályba lépett a kormányrendelet, amely az agrárágazatban szabályozza az országba történő beléptetést. Ukrajna felől a záhonyi, Románia felől a nagylaki határátkelőhelyet jelölték ki a csoportos beléptetésekre – mondta.

Tájékoztatása szerint

a belépésnek minden esetben feltétele, hogy a munkáltató legalább 48 órával az érkezés előtt elektronikus értesítést küldjön a határrendészeti szerveknek.

Ennek az értesítésnek tartalmaznia kell az érkező nevét, személyazonosító okmányának számát, a munkavégzés helyét, az illető szálláshelyét, valamint a munkavégzés tervezett időpontját. Ezen kívül valamennyi dolgozónak egészségügyi vizsgálaton is át kell esnie.

– Csak az jöhet be az országba, akinél nem merül fel a koronavírus gyanúja

– hangsúlyozta Kiss Róbert. Jelezte: a belépési szabályokról részletes tájékoztató található a rendőrség honlapján.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy időközben

több mint 70 kórházba érkeztek újabb védőeszközök, maszkok, kesztyűk, arcvédők, védőruhák.

A rendőri intézkedésekről Kiss Róbert ismertette: az elmúlt 24 órában 870 esetben intézkedtek hatósági házi karantén kapcsán. Magatartásszegés 29 esetben történt.

A kijárási korlátozás megszegése miatt 457 rendőri intézkedést hajtottak végre az elmúlt napon. Ebből 227 esetben figyelmeztetés történt, 115 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 65 esetben pedig feljelentést tettek a rendőrök. – Március óta összesen 46 686 rendőri intézkedést hajtottunk végre kijárási korlátozás megszegése miatt – jegyezte meg.

Sajtóérdeklődésre Müller Cecília közölte:

figyelni kell a konditermek, szaunák higiéniájára is, és a távolságtartást ezekben a létesítményekben is be kell tartani,

a sportszereket pedig mindenki után fertőtleníteni kell.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sürgősségi esetek továbbra is soron kívüliséget élveznek a betegellátásban.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi tájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában