Párt keres? Akkor fusson!

Párt keres? Akkor fusson!
© Fotó: Ben Pipe Photography
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Nagy valószínűség szerint a társkeresés esélyeit is jelentősen növelheti, ha valaki aktívan sportol.

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás szervezetünk számára milyen előnyökkel jár: többek között erősíti az immunrendszert, fejleszti az izomzatot, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, hogy csak néhány egészségügyi hatást említsünk. A randivonal.hu legújabb, az egyedülállók sportolási szokásairól szóló felméréséből azonban az is kiderült, hogy nagy valószínűség szerint a társkeresés esélyeit is jelentősen növelheti, ha valaki aktívan sportol. A Futó Expo együttműködésével készült kutatásban közel négyezer társkereső vett részt.

Van idejük rá

A kutatásban résztvevők 40 százaléka vallotta magáról, hogy alkalmanként végez testmozgást, míg ugyanennyien mozognak rendszeresen, hetente többször. Minden bizonnyal ez annak is köszönhető, hogy az egyedülállók több időt tudnak mozgásra fordítani, mint a párkapcsolatban élők. Persze az idő önmagában még kevés, ha nincs mögötte elhatározás és kitartás – vallják a szakértők. Az egyedülálló társkeresők esetében valószínűleg ezekben nincs hiány. A társkeresők egyik legkedveltebb sportja a futás, minden tizedik társkereső rendszeresen fut szabadidejében. A futás mellett még a biciklizés, az aerobik és a konditermi erősítés szerepelt az egyedülállók kedvencei között. Minden második futó hetente több mint 10 kilométeres távot teljesít, de sokaknak a heti 50 km vagy annál nagyobb táv megtétele sem jelent problémát. Minden harmadik, rendszeresen sportoló társkeresők számolt be arról, hogy alakult már ki ismeretsége a sportnak köszönhetően, 10 százalékuknak pedig párkapcsolata is származott belőle. Érdekesség, hogy a negyveneseknek van több tapasztalatuk ezen a téren, náluk a leggyakoribb, hogy valaki sportolás közben találja meg a párját – derült ki a kutatásból. Ezek fényében már egyáltalán nem meglepő, hogy a társkeresők fele úgy gondolja, hogy a sportolás már önmagában növeli a pártalálási esélyüket, a másik felük szerint ez nem döntő tényező, bár lehet szerepe.

Abban is szinte mindenki egyetért, hogy sportolás közben van lehetőség ismerkedni, kapcsolatra lelni, és a résztvevők 20 százaléka számára kifejezetten fontos, hogy leendő párja is legalább olyan sportos és fitt legyen, mint ő maga. A hölgyeknek egyébként magasabbak az elvárásaik ezen a téren, de a férfiak számára ez egyértelmű elvárást jelent egy párkapcsolatban.

HBN