Párnacsata a Clark Ádám téren

Párnacsata kezdődött szombaton délután 16 órakor Budapesten, a Clark Ádám téren, ahol több száz ember gyűlt össze, hogy puha párnákkal vívjanak meg egymással.

Az esemény a Nemzetközi Párnacsata Naphoz kapcsolódik, a magyarországi rendezvényt a 4K! – Negyedik Köztársaság nevű szerveződés koordinálja. A párnacsata célja az, hogy egy bárki számára nyitott, ingyenes közösségi akcióval vigyen életet a városok szürke tereire.

A Nemzetközi Párnacsata Napot idén világszerte több mint 100 város terein rendezik meg, New York-tól Budapesten át a ghánai Accráig, Sao Paulo-tól Barcelonán át Szombathelyig egyaránt csatáznak azok, akik szerint a közterek nem pusztán közlekedésre vannak.

Az első budapesti párnacsatát 2005 őszén rendezték meg néhány perces, úgynevezett flash mobként a Nyugati pályaudvarnál. A párnacsatának szigorú szabályai vannak: csak puha párnával lehet részt venni, csak párnával rendelkező embert szabad ütni, a szemüvegeket a baleset elkerülése miatt le kell venni és a csatának nincs hivatalos vége, a befejezésről a résztvevők döntenek.

Istvánffy András, az egyik koordinátor a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a csata délután négykor hangosbemondós visszaszámlálással kezdődött. Sokan eljöttek, családias csata alakult ki, vannak, akik gyermekükkel a nyakukban “harcolnak.” A csata addig tart, amíg az utolsó párnás is el nem farad. A tavalyi, 2009-es párnacsata a Duna-korzón például két és fél óráig tartott.

– Független Hírügynökség –