Párnaciha helyett mibe?

Párnaciha helyett mibe?
© Illusztráció: 24.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egymillió forintos megtakarításnál akár évi húszezer forintos kamat is elérhető.

Két százalék fölötti betéti kamatok is elérhetők egyes hitelintézeteknél, miközben más piaci szereplők megtakarítási lehetőségei szinte kamatmentesek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint ezer hazai betéti terméket összesítő betétkereső alkalmazásának friss adataiból.

Minden relatív

Az egymilliós megtakarításnál elérhető akár évi húszezer forintos kamat már egyéb biztonságos megtakarításokkal is versenyképes. Készpénzt otthon tartani viszont kockázatosabb. A Magyar Nemzeti Bank bárki számára elérhető betét- és megtakarításkereső alkalmazásának adatai szerint egymillió forint egy éves betéti lekötése esetén 4-5 hitelintézet változatlanul 2 százalék feletti betéti kamatot kínál, többségében fix kamattal. Számos piaci szereplőnél ugyanakkor mindössze 0,01-0,05 százalék körüli kamat érhető csak el ugyanilyen kondíciókkal. A jogszabályok alapján egyébként a hazai pénzügyi szereplők magánszemélyeknek kínált betéteikre nem ajánlhatnak nulla százalékos vagy negatív kamatot.

Otthon rizikós

A kamat mellett a betétnek számos más előnye is van: az otthon tartott pénzzel szemben például
biztonságos, a névre szóló betétek megtérülésére az Országos Betétbiztosítási Alap garanciát vállal (legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig), de akár hitel fedezetéül is szolgálhatnak. A betéthez képest – például az esetleges betörések vagy a lakást érő elemi károk miatt – összességében jóval nagyobb kockázatot vállal az, aki otthon, „a párnacihában” tartja készpénzként a megtakarításait. A kedvezőnek tűnő konstrukciók kiválasztásakor célszerű meggyőződni arról, hogy valóban lekötött betétről, vagy más, szintén a hitelintézetek által kínált megtakarításról – például (befektetéssel, életbiztosítással) kombinált megtakarításról, befektetési jegyről, értékpapírról, tartós befektetési számláról, stb. – van-e szó. Fontos előre látni azt is, hogy a hitelintézet milyen feltételekhez köti a lekötést. A pénzügyi intézmények egy része például folyószámla megnyitását írja elő, sőt akár a betétlekötés módját vagy a lekötött összeg minimumát vagy maximumát is meghatározhatja.

HBN