Parlamenti többséget szerezne az ellenzék Szlovákiában

Parlamenti többséget szerezne a szlovák parlament két ellenzéki pártja a pozsonyi Focus közvélemény-kutató ügynökség csütörtökön közzétett reprezentatív felmérése szerint.

A Független Hírügynökséghez is eljuttatott adatok szerint a Robert Fico vezette szociáldemokrata Smer 68, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja pedig 13 képviselőt küldhetne a 150 fős törvényhozásba, ha északi szomszédunknál most tartanák a választásokat. A két párt az idei választásig négy éven keresztül kormányzott Vladimír Mečiar Néppárt – Demokratikus Szlovákiááért Mozgalmával együtt.

Fico pártja most a voksok 40 százalékát szerezné meg – szemben a júniusi választásokon elért majdnem 35 százalékkal. A júniusban az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt épphogy elérő Slota-párt most a Focus szerint 7,8 százalékon áll. Slotát a gyenge választási szereplés ellenére nemrégiben tisztújító kongresszuson erősítették meg pártelnöki posztján.

A parlamenti többségét 78 mandátummal biztosító négypárti koalíció a Focu-felmérés alapján kisebbségbe szorulna a törvényhozásban: a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak, a Szabadság és Szolidaritásnak, a Kereszténydemokrata Mozgalomnak és a Híd pártnak összesen 69 képviselője lenne.

Az október első felében készült közvélemény-kutatás alapján nem jutna a parlamentbe az a két párt, amely júniusban a törvényhozáson kívül maradt, vagyis a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és Mečiar pártja. Az MKP némileg javított választási szerepléséhez képest, és most a szavazatok 4,6 százalékára számíthatna.

– Független Hírügynökség –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek