Parlamenti albizottság a választójogi reform előkészítéséhez

Az Országgyűlés felkéri az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságot, hogy hozzon létre albizottságot a parlamenti képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséhez – ez szerepel abban a határozatban, amelyet hétfőn fogadtak el a képviselők.

Az albizottság paritásos lesz, azaz abban minden frakció képviseletét biztosítják, és a kormánypárti képviselőcsoportoknak együttesen ugyanannyi tagjuk lesz abban, mint az ellenzékieknek.

Az Országgyűlés május 20-án fogadta el az alkotmány módosítását, amelyben rögzítették, hogy az országgyűlési képviselők száma a következő ciklustól 200 fő lehet, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségeket képviselők létszámát legfeljebb tizenhárom főben határozták meg. Az volt első elfogadott törvénymódosítása az új parlamentnek. Valamivel korábban, május 17-én nyújtotta be az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló határozati javaslatot Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Répássy Róbert és Rétvári Bence.

A hétfőn megszavazott albizottság legkésőbb 2011. június 30-ig készít törvényjavaslatot az országgyűlési képviselők választásának új szabályairól, amelyet az alkotmányügyi bizottság széleskörű társadalmi vita után legkésőbb 2011. december 31-ig terjeszt az Országgyűlés elé – derül ki az előterjesztés szövegéből.

A határozati javaslatra 367 képviselő szavazott igennel hétfőn, egy nemmel, egy képviselő tartózkodott.

– Független Hírügynökség –