PARLAMENT – Módosították a jövő évi népszámlálásról szóló törvényt

Elfogadta a parlament a 2011. évi népszámlálásról szóló törvény módosítását kedden. Kereszténydemokrata és fideszes képviselők nyújtották be a javaslatot, amelyben benne van, hogy jövőre az egészségi állapottal, a fogyatékossággal, a vallással, anyanyelvvel és nemzetiséggel kapcsolatos adatokra is rákérdeznek, de ezeket nem kötelező megadni.

Az Országgyűlés tavaly december elején fogadta el a módosított népszámlálási törvényt. Az eredeti jogszabályt az államfő nem írta alá, októberben visszaküldte a parlamentnek, mert kifogásolta egyebek mellett azt, hogy a kérdőíveken nem szerepeltek volna a többi között a vallásra illetve az egészségi állapotra vonatkozó kérdések, holott valamennyi ilyen adat fontos jellemzője a társadalomnak, és a 2001-es népszámláláskor még rákérdeztek ezekre.

A tavaly decemberben elfogadott törvényből is kimaradtak a vallásra és az egészségi állapotra vonatkozó kérdések, noha a köztársasági elnök korábban ezek hiányát is kifogásolta. Ebben a jogszabályban az szerepelt: a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy 2010. szeptember 30-ig kidolgozzon egy mintavételen alapuló adatgyűjtési programot a fogyatékossággal összefüggő adatok összegyűjtésére.

Az új Országgyűlés megalakulása után nyújtott be módosító javaslatot májusban a törvényhez Balog Zoltán (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP) és Szászfalvi László (KDNP). Ebben az szerepel, hogy természetes személynél rákérdeznek majd a jövő évi népszámláláskor a nemük, születési idejük, lakóhelyük, családi állapotuk, iskolai végzettségük, megélhetési forrásuk, foglalkozásuk, munkahelyük, állampolgárságuk mellett egészségi állapotukra, vallásukra, esetleges fogyatékosságukra, nemzetiségükre, anyanyelvükre, nyelvismeretükre is. A lakáshasználat jogcímével, üdülőtulajdonnal, közlekedéssel, utazással kapcsolatos adatokat is összeírják a természetes személyeknél.

Benne van a törvénymódosításban, hogy az adatszolgáltatás kötelező, kivéve az egészségi állapotra, fogyatékosságra, vallásra, anyanyelvre és nemzetiségre vonatkozó kérdés esetében.

A javaslatot kedden 311 igen és 37 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

– Független HÍrügynökség –