Parlagfű ellen gondos növényvédelem

Ha kell, légi felderítést is végeznek (képünk egy ilyen alkalommal készült tavaly nyáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében)
Ha kell, légi felderítést is végeznek (képünk egy ilyen alkalommal készült tavaly nyáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében) - © Fotó: Pusztai Sándor
Hajdú-Bihar – Az idén – a nyárias tavasz hatásai miatt – a megszokotthoz képest korábban kellett kezdeni a védekezést.

  • A földhasználóknak idén is június 30-ig kellett megakadályozniuk ingatlanjukon a parlagfű virágbimbójának kialakulását – és ezt az állapotot kötelező folyamatosan fenntartani.
  • Ennek ellenőrzését július 1-jén kezdték el; a zártkertekben, valamint külterületen a járási hivatalok földhivatali osztályai, belterületen pedig az önkormányzat jegyzője. A Debreceni Járási Hivatal illetékese a Naplóval közölte: a lakossági bejelentések száma a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen nőtt: eddig 70 érkezett. Ezeket kivizsgálják, és a helyszíni szemlén tapasztaltak alapján a járási hivatal a szükséges intézkedéseket megteszi.
  • Érdemes irtani a növényt azért is, mert az ezt elmulasztók bírságra (15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedően) számíthatnak.

Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek egyike Magyarország. Ez a rendkívül agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat. Emellett pedig a legtöbb kellemetlen tünetet kiváltó allergén, amelytől a magyar lakosság mintegy 20 százaléka szenved. A kormány a pollenszám jelentős csökkenését várja a gazdálkodók és az allergiások érdekében is egyaránt kiemelten fontos intézkedéssel, miszerint a földhasználók kötelesek megakadályozni az ingatlanjukon a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt követően ezt az állapotot folyamatosan fenn kell tartani – áll a Debreceni Járási Hivatal Naplóhoz eljuttatott közleményében.

Kétszer kaszálni

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-­hálózata is felhívta ügyfelei figyelmét az elmúlt hetekben a fenti jogszabályi kötelezettségre.

Szólláth Tibort, a NAK megyei elnökét arról kérdeztük, melyek megyénk legfertőzöttebb területei, és hogyan lehet a növény terjedését visszaszorítani.

– Évjárattól függően a parlagfűvel vagy más gyomfajjal fertőzött területeken is elsősorban az évenkénti legalább kétszeri kaszálás javasolható, mert ez a kezelés segíti az évelő füvek dominánssá válását és ezáltal a gyomok visszaszorulását. A parlagfű visszaszorításának célkitűzésébe tartozik nemcsak a művelt területek gyommentesen tartása, hanem a környékének (táblaszegélyek, árokpartok) rendben tartása is – tudtuk meg.

A betakarítás utáni helyes tarlóápolással nagymértékben csökkenthető a talaj gyommagkészlete. A tárcsával vagy kultivátorral végzett tarlóhántást követő gyűrűshengerezés ideális állapotot jelent, magágyat teremt a gyommagoknak, kikelésre késztetve azokat.

Ezt követően a kikelt gyomok virágzása előtti ismételt tárcsázás vagy kultivátorozás elpusztítja a növényeket, megelőzvén azok pollenszórását. Ezt a műveletet az időjárás és a talajállapot függvényében akár többször ismételni szükséges – tanácsolják a falugazdászok.

Az ellenőrzés menete

A parlagfűvel fertőzött területek eljárásaiban belterületen a települési önkormányzat jegyzője, hatósági kezdeményezésre vagy bejelentés alapján külterületen és a zártkertekben pedig a kormányhivatalok ingatlanügyi hatósága jár el. Ez utóbbi hatóság a terület helyrajzi számát, a földhasználó adatait és a rendelkezésére álló bizonyítási eszközöket további intézkedésre megküldi a kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatóságának a közérdekű védekezés elrendelése céljából.

A hatóság felszólítja a földhasználót a védekezésre. Ha elmulasztja, akkor közérdekű védekezést rendel el a hatóság. Ebben az esetben a földhasználó a mentesítés költségeit, valamint a növényvédelmi bírságot is fizetheti.

Amennyiben a terület osztatlan közös tulajdonú, illetve használatú, úgy a költségek megtérítéséért valamennyi földhasználó/tulajdonos egyetemlegesen felel. A bírság mértéke 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedhet – az összeg a parlagfüves terület nagyságától és a fertőzöttség mértékétől függ.

Inkább a homokon

A parlagfű jelenléte Hajdú-Bihar megye, illetőleg Debrecen keleti részén, a homoktalajon nagyobb mértékű, ezt a bejelentések által megjelölt területek is igazolják – tájékoztatott a Debreceni Járási Hivatal illetékese.

A NAK is aláhúzza, hogy a megyében a dél-nyírségi löszhát homokos talajai a leginkább fertőzöttek, legkevésbé pedig a kötöttebb, sárréti területek.

A növény leginkább a táblaszéleken, táblák szegélyében, gyomirtáskori rossz csatlakozásoknál, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, gabonatarlókon fordul elő, továbbá a kapás kultúrák azon területein, ahol gyengébben sikerültek a gyomirtó kezelések – tudtuk meg.

Hamarabb virágzott

A parlagfű 2018-ban a kedvező időjárási feltételek következtében korábban virágzott, mint a megelőző években. Már június elején több helyen lehetett találni virágbimbós állapotú, esetenként virágzó növényeket. A korábbi virágzást a nyáriasan meleg áprilisi és májusi időjárás okozta. Az allergiások számára a kellemetlen időszak hamarabb megkezdődött. A településvezetők általános tapasztalata az, hogy belterületen szerencsére ritka a parlagfűvel fertőzött terület, a tulajdonosok többnyire rendben tartják a környezetüket. Legfeljebb néhány elhagyott, elhanyagolt ingatlanon fordul elő. Ilyenkor főként az jelenthet problémát, ha nem találják a tulajdonost.

BB