Parkoló autókat kell kerülgetni a Kossuth utcai járdán

A forgalmi rend átalakítása után is állhatnak a járdára
A forgalmi rend átalakítása után is állhatnak a járdára - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A járókelők szerint ideje lenne változtatni, a város szerint jól van így.

Gyakorta egymás mögött sorakoznak a járdán parkoló teher- és személyautók napközben a Kossuth utca elején, a Sas utcával szemben található üzletek előtt. A járművek nagy részéből árut hordanak be a boltokba, majd továbbmennek, de tapasztalataink szerint akadnak olyanok is, amelyek visszaélnek a rakodás lehetőségével, és akár 3-4 órán keresztül is a gyalogosoknak fenntartott helyen állnak. Az ottani jelzőtáblák csak az előbbire adnának lehetőséget.

Más irányból is lehetne

Az árufeltöltés évtizedek óta követett ezen gyakorlatáról hétköznap délután arra sétáló járókelőket kérdeztünk. Ez alatt a körülbelül 20 perc alatt egy világosbarna Ford mikrobusz úgy parkolt a járdán, hogy abból nagyjából 10 perc elteltével körülbelül 1 percig rakodtak. Aztán semmi mozgás, még az autóban sem ült senki.

Az emberek többsége sajnos nem figyel a másikra. Gyakran állnak itt teherautók a semmiért, nem pakolnak, csak elállják a járdát

– jelentette ki az elsőként megszólított gyerekkocsiban pici babát toló Kozma Brigitta. Szerinte a megoldás az ottani üzletek mögött immáron több éve létező Jászai Mari téri nagy parkoló ilyen célú használata lehetne. – Ez nekünk gyalogosoknak biztosan jó lenne, de a boltok dolgozói nem örülnének ennek, mert kicsit messzebbről kellene bepakolniuk – vélte.

Az idősebb korosztályhoz tartozó Illyés Lajosné szerint is zavarja a gyalogosokat a járdán parkolás, ami a kerekesszékkel közlekedőket is nehéz helyzetbe hozza – állította. Ő is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Jászai Mari tér felől kellene az árut be- és kipakolni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az oda való bejutást a Kossuth utca felől akadályozzák a nagykapukba tett, fekete öntöttvas gömbök és az aszfalthoz rögzített lehajtható fémakadályok. – Az a baj, hogy az emberek kényelmesek. Meg ha megbüntetnék őket vagy kétszer, biztos nem állnának ide – fogalmazott.

Újabb jármű érkezik

Miközben a járókelőkkel beszélgettem, ezüst színű Volkswagen kombi személykocsi érkezett a járdára a barna mikrobusz elé. Az autóból kiszálló fiatal férfi bement az ottani élelmiszerboltba, ahonnan kisvártatva négykerekes kiskocsin sónak, cukornak, üveges savanyúságoknak látszó termékeket tolt ki, majd pakolt be a csomagtartóba.

Úgy látszik, Magyarországon sajnos ez így működik, külföldön ez is másképp van

– utalt a nyugati példákra ezt látva a fiatal Kállai Péter. Úgy vélte, hogy ugyan el lehet férni, de tulajdonképpen csak „szimpla lustaságból” működik így a rakodás, mert ezt a nagy belső parkoló felől is meg lehetne oldani. Az utolsóként megszólított Nagy László azt mondta, hogy őt különösebben nem zavarja a mostani helyzet. Viszont egyetértett azokkal, akik szerint hátulról, kiskocsik segítségével is meg lehetne oldani a boltok áruellátását.

A hentest nem zavarná

Ezután az ottani élelmiszerbolt vezetőjével akartam beszélni, de az egyik eladójuk azt mondta, hogy nincs bent a főnök, és nem lehet tudni, mikor jön vissza. A szomszédos hentes pultjában álló Miklós néven bemutatkozó férfi arról beszélt, hogy az ő kirakatuk előtt is rendszeresen megállnak olyan autók, amelyek csak parkolnak. A tilosban állók időnként akadályozzák a rakodásukat. – A Jászai Mari téri parkolót, vagy a kapualjat mi is használhatnánk áruszállításra, van hátsó bejáratunk, nekünk mindegy. De akkor ott is tegyék ingyenessé a megállást – fűzte hozzá.

Folyamatosan ellenőrzik

Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület-felügyelet hatósági osztályának vezetője elmondta: a szabály szerint amennyiben a rakodás befejezése után öt perccel nincs ott a gépjármű vezetője, rakodója az autónál, meg lehet bírságolni. Nagyon nehéz ezt ellenőrizni, mert gyakorlatilag szinte egész nap ott állhatnának a közterület-felügyelők. Ennek ellenére igyekszünk minél többet arra járni és figyelni erre. Amennyiben valaki három-négy órát ott parkol, szinte biztos, hogy büntetést kap – ismertette. Arról is beszélt, hogy az áruszállítóknak nem érdekük órákon keresztül egy helyben állni, mert máshová is menniük kell.

Orosz Csaba


A járdán minden marad a régiben

Ahogy arról többször beszámoltunk, a városvezetés döntése nyomán várhatóan augusztusban egyirányúvá teszik a Széchenyi utcát a Kossuth utca felé, illetve a Szent Anna utca elejét a Miklós utca irányába. Ezzel összefüggésben azt kérdeztük a polgármesteri hivataltól, hogy tervezik-e a Kossuth utca elején a járdán parkolás megtiltását, az ottani áruszállítás rendjének a megváltoztatását. Azt a választ kaptuk, hogy az engedélyes tervdokumentációk alapján a Kossuth utca 11. előtt lévő rakodóterületet nem szüntetik meg, az az eddigi gyakorlatnak megfelelően használható marad. Ezt azzal magyarázták, hogy szerintük az ottani járda mind a rakodás, mind a gyalogosforgalom számára megfelelő szélességű. Hozzátették: a rakodóterület nem csak a Kossuth utca 11-13. alatti üzletek áruellátását szolgálja, hanem a környéken – például a Batthyány utca és a Piac utca között – található összes boltét.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .