Páratlan kilátás nyílik a belvárosi éjszakára

Éjjel egészen más képet mutat a templom
Éjjel egészen más képet mutat a templom - © Fotó: Matey István
Debrecen – Szombaton éjjel kitárja kapuit és tornyait a Nagytemplom.

A Templomok Éjszakája országos programhoz csatlakozva, ingyenes zenei programokkal várják a látogatókat szeptember 16-án a Nagytemplomban, idén utoljára lehetőség nyílik a késő esti órákban is gyönyörködni a templomtornyokból elénk táruló panorámában – olvasható a szervezők közleményében.

Az est nyitóprogramjaként 20 órától Mészáros Mihály: A meghasadt fény kapujában című oratórium ősbemutatóját élvezhetik az érkezők. A mű születésének története nem mindennapi: a zeneszerző hosszú időn keresztül az utcán töltötte napjait hajléktalanként, azonban erős hitének köszönhetően sikerült talpra állnia, munkát és lakást szereznie, és visszatért az alkotáshoz is. A meghasadt fény kapujában azokról a fiatalokról szól, akik nehéz sorban élnek, szenvedélybetegséggel küzdenek, és gyakran harcot vívnak saját lelkiismeretükkel szemben. A műben olyan híres tehetségek szerepelnek, mint a Virtuózok televíziós tehetségkutató műsorból ismert Beeri Benjámin, valamint operaénekes nővére, Beeri Szilvia, valamint közreműködik Budai Bettina (szoprán), a Maróthi György Pedagóguskórus és a Daróci Bárdos Tamás Vegyeskar, az Oratórium Orchestra és Dezső Dárió (orgona).

Fény derül a történelemre

Az éjszaka utolsó fél órája ismét a zenéről fog szólni: Vad Péter tanár, karnagy szólaltatja meg a Nagytemplom híres orgonáját. Igen változatos műsorral készül, hiszen Haydn műveitől Koloss István darabján át Kodály Zoltán Esti daláig terjed a repertoár. Az orgonajátékot még tovább színesíti az a különleges fényjáték, melyet az egyes darabok közben tapasztalhatnak a hallgatók.

A zenei programok közötti időszakban a templom történetét bemutató kisfilmekkel, valamint ingyenes tárlatvezetés segítségével a látogatók megismerkedhetnek a Nagytemplom múltjával és jelenével egyaránt. Ráadásul idén utoljára nyílik lehetőségük a látogatóknak, hogy a késő esti órákban is kisétáljanak a panorámajárdára, vagy felmásszanak a templom nyugati tornyába, és a belváros legmagasabban lévő kilátóiból tekintsék meg az éjszakai fényekben úszó Debrecent.

HBN


A Kaszanyitzky-ház
Debrecen - Számos ingyenes program révén ismerhetik meg jobban a cívisvárost a hétvégén. A nyilvánosság számára egyébként nem látogatható debreceni épületek is megtekinthetők, bejárhatók lesznek ezen a szombaton és vasárnap, az érdeklődőket szakértők vezetik a város- és épülettörténeti sétákon. A...