Magyarország

2008.10.14. 13:57

13-17 évesek: az erőszak az élet velejárója

<p>Elfogadják, sőt, az érvényesüléshez szükséges eszköznek tartják az erőszakot a diákok - derül ki egy nemzetközi felmérésből, melyet Magyarországon az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) és az ELTE kriminológiai tanszéke végzett el.</p>

A kutatók a 13-17 éves korosztályt vizsgálták és azokra a deviáns magatartásokra voltak kíváncsiak, melyek rejtve maradnak a felnőtt társadalom elől. A tendencia - bár 20-30-50 évvel ezelőtt is voltak problémák - aggasztó: egyre korábban és egyre erőszakosabb bűncselekményeket követnek el a gyerekek, saját bevallásuk alapján.

A nemzetközi kutatásban először vettek részt Közép- és Kelet-Európa rendszerváltó országai. A vizsgálat 2004-ben kezdődött, 2005-ben csatlakozott Magyarország, a kérdőíveket 103 általános-, szakiskola-, szakközépiskola és gimnázium 2219 diákja töltötte ki itthon, 2006 tavaszán.

A kutatás eredményei és összefoglalása most készült el, a nemzetközi összehasonlításokon még dolgoznak a kutatók - mondta el kedden az OKRI-ban újságírók előtt Kerezsi Klára, a kutatócsoport tagja. A reprezentatívnak tekinthető kutatásban, az ISRD2-ben egyébként 30 ország vett részt, köztük az összes uniós tagállam.

A kutatók a felnőtt társadalom előtt rejtve maradó devianciákat vizsgálták, mint az erőszak, a drog, alkoholfogyasztás és a számítógépes bűnözés.

Győry Csaba, az ELTE kriminológiai tanszékének munkatársa, a kutatócsoport tagja a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a megkérdezettek nagy arányban elfogadták, sőt, az érvényesüléshez szükségesnek tartották az erőszakot. Sokan - egyharmaduk - szórakozásnak tartja, akár a bolti lopást, akár az agresszívabb cselekedeteket. Ez részben a média hatásának, részben a felnőttek világából szedett mintáknak köszönhető, de nincs összefüggésben azzal, hogy ki milyen családból jött. A gyerekek nagy hatással vannak egymásra is. A megoldás nem a büntethetőség korhatárának lejjebb vitele, hanem a bűnmegelőzés rendszerének teljes megváltoztatása és kiterjesztése a legfiatalabbakra, hiszen kiderült, hogy sokan már 12 évesen követtek el bűncselekményt.

Bolyky Orsolya, a kutatócsoport egy másik tagja a drog és alkoholfogyasztás kapcsán azt mondta, hogy lejjebb került az első drogfogyasztás korhatára, ez most 14 év. Általánosságban elmondható, hogy a drogfogyasztók baráti köre idősebbekből áll, többet - akár heti 5 napot - is kimarad éjszakánként, rosszabb az iskolai eredményük is. A sport egyébként esetükben visszatartó erő.

 A keménydrogokat, mint a heroin vagy a kokain 15-16 éves korban próbálják ki először. A szakiskolások 20 százaléka, a szakközépiskolások 11-12 százaléka drogozott már, ők általában azt vallották, hogy voltak már részegek is. Az alkohol egyébként aggasztóbb probléma: a megkérdezettek 78,7 százaléka vallotta be, hogy ivott már.

Általában a szülők különválása, agresszív magatartása és a rossz lakókörnyezet befolyásolja a drogozókat, illetve a számítógép vagy a televízió rabjai is az ilyen családok gyermekei lesznek.

Parti Katalin kutató a számítástechnikai bűnözés kapcsán elmondta, hogy a szerzői jogvédett anyagok letöltését és a hacker magatartásokat vizsgálták. Kiderült, hogy a megkérdezettek nagy része töltött már le jogvédett anyagot - zenét, videót - és kisebb részük 7,8 százalékuk hatolt már be illegálisan rendszerekbe. A hackerkedés egyébként később, 15-16 éves korban kezdődik. Ez a deviancia egyébként külföldön jellemzőbb. Érdekes, hogy itthon a diákok 84 százalékának van otthon számítógépe, míg más felmérések szerint a magyar családok egyharmadában van csak gép.

Összességében a kutatás eredményei szerint egyre elfogadottabb az erőszak, egyre fiatalabban lépnek be ebbe a körbe és egyre több köztük a lány. Ez utóbbi vélhetően a nemi szerepek változásával és a velük való elnézőbb viselkedéssel is összefügg. Az agresszivitás nem függ a családi körülményektől, a drogozás, alkoholfgyasztás inkább. Nagy az azonos korú társak szerepe is.

Érdekesség, hogy a deviáns magatartást követők is szeretnek iskolába járni, illetve ők is megtartják a szoros családi kapcsolatot. E tekintetben már nemzetközi eredmény is van: az észt gyerekekhez képest a magyarok jobban kötődnek a családhoz, de ez formális. A deviáns gyerekekben is megvan ez a kötődés, ami azt jelenti, hogy a család nem tart vissza a devianciától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!