Magyarország

2007.12.10. 14:39

A bankkártya előnyeit bűnözők is felismerték

<p>A bankkártyák használata már nálunk is széles körben elterjedt. Ennek oka nyilván az, hogy rendkívül praktikus eszközről van szó. A bankkártya előnyeit persze nem csak a tisztességes bankszámla tulajdonosok,a bünüzők is felismerik. &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Hitelkartyakrol%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

14:30: Faramuci kártyahasználat
A két fizetésnap, harmadika és tizedike körül mindig megnő a bankkártyával fizetők száma. Azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan egyre többen használják bankkártyáikat vásárláskor– mondta lapunknak az egyik nyíregyházi nagyáruház vezetője. – Sokan faramuci kártyahasználattal élnek: előbb kint, az áruházi terminálban felveszik a pénzüket, majd idebenn készpénzzel fizetnek.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy vásárláskor ingyenes a bankkártya használata, mert annak díját az áruházak, töltőállomások, stb. fizetik. Másrészt, talán attól tartanak a vevők, hogy kártyás vásárláskor jobban elszaladna velük a szekér. Ma már a terminál, a művelet is gyorsabb, nem vesz el több időt, mint a készpénzes fizetés, így a sorban állóknak sem lehet mérgelődésre okuk – mondta az áruházvezető.

10:20: A bankkártyák használata már nálunk is széles körben elterjedt. Ennek oka nyilván az, hogy rendkívül praktikus eszközről van szó. A bankkártya előnyeit persze nem csak a tisztességes bankszámla tulajdonosok, hanem a bűnözők is felismerték, aminek következtében előszeretettel lopják el vagy hamisítják meg az ötletes plasztik lapocskát.

A hamisítás ellen a kibocsátó pénzintézeteknek kell védekezni, az ellopást viszont a bankkártyával rendelkezőnek kell megelőznie. Ez persze nem mindig lehetséges, mert egy szemvillanásnyi vigyázatlanság elegendő ahhoz, hogy egy profi zsebtolvaj megszabadítsa az embert a pénztárcájától a benne levő bankkártyát.

Ha hitelkártyáját lopják el, azonnal értesítse a bankot, ne adjon időt az elkövetőknek, hogy felhasználhassák. A PIN kódot jegyezze meg, ne tárolja a bankkártya mellett és senkinek ne árulja el. Kézitáskája mindig legyen a szeme előtt. Tömegközlekedési eszközökön fogja a kezébe és csukja be, vagy húzza be a cipzárt.

Kapcsolódó cikkek:

- Fullajtár András, Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!