Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.01. 14:32

A nagykövet élvezi az itteni életet

<p>Nemrégiben Nyíregyházán járt April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki a Nyíregyházi Főiskolán és a Városházán tárgyalt, s aki szakított időt arra, hogy válaszoljon lapunk kérdéseire.</p>

KM: Elődei számos civil kezdeményezést karoltak fel, Nancy Goodman Brinker például a mellrák elleni küzdelem egyik jeles képviselője volt. Melyik az a terület, melyet személyes ügyeként kezel, s amire időt szán?
April H. Foley: Az egyik legfontosabb célom a nők előrejutását segíteni. Néhány nappal ezelőtt például a Corvinus egyetemen találkoztam fiatal hallgatókkal, s a család és a karrier összeegyeztetéséről beszélgettünk, azelőtt pedig Veresegyházán volt ugyanez a téma. A nők nincsenek dobozba zárva, számos feladat ellátására képesek, s amire akarnak, tudnak időt szakítani.

KM: Mit gondol, az amerikai befektetők vonzó célpontnak tartják hazánkat, azon belül is Kelet-Magyarországot?
April H. Foley: Magyarország földrajzi elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy a régióban, illetve Európában is központi szerepet töltsön be, ez pedig még inkább így lesz, ha ez európai uniós források megérkeznek és azok az infrastruktúra még jobb kialakítását teszik lehetővé. Nyíregyházán a polgármesterrel és a Nyíregyházi Főiskola vezetésével az együttműködés kialakításának lehetőségeit vázoltuk fel, bízom benne, hogy a helyi vállalkozókat is bevonva sikeres lehet a közös munka. Én magam is sokat teszek azért, hogy az amerikai befektetők vonzónak találják Magyarországot: nemrégiben Londonban találkoztam amerikai üzletemberekkel, azt megelőzően Veres János pénzügyminiszterrel Texasban tárgyaltunk vállalkozókkal, Ohióban konferencián találkozhattak a magyar és az amerikai üzletemberek, hamarosan pedig kereskedelmi küldöttség tárgyal az együttműködési lehetőségekről.

Névjegy

April H. Foley 2006. július 5-én Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter elõtt tett hivatali esküt.
2006. augusztus 10-én érkezett Magyarországra, augusztus 18-án adta át megbízólevelét Sólyom László köztársasági elnöknek.
Legutóbb az amerikai Export-Import Bank elsõ számú alelnöke, korábban a bank igazgatótanácsának tagja volt.
Tizenhét évig a PepsiCo felsõvezetõjeként mûködött olyan területeken, mint a stratégiai tervezés, pénzügyi menedzsment. Ezt megelõzõen a Pfizernél és a Reader’s Digestnél dolgozott.
A családon belüli erõszak áldozatait támogató Friends of the Northern Westchester Shelter társelnökeként is tevékenykedett.
A Smith Fõiskolán és a Harvard Egyetemen szerzett diplomát.
Özvegy, három gyermek, Catherine, Giff és James édesanyja.

 KM: Évek óta nem történt előrelépés vízum-ügyben, most viszont úgy tűnik, közeledik a megoldás. Ön szerint mikor utazhatunk vízum nélkül az Amerikai Egyesült Államokba?
April H. Foley: Elkötelezett híve vagyok a vízummentesség bevezetésének, s optimista vagyok: úgy vélem, még George W. Bush elnöksége idején – 2009. januárjában kezdi meg a munkát az utódja, a szerk. – sor kerülhet erre a lépésre.

KM: Hogyan lát bennünket, magyarokat? Mit szeret bennünk?
April H. Foley: Szeretem a magyarokat, mert azt tapasztalom, hogy érdeklődőek és meleg szívűek, de ami a leginkább megfog bennük, az a szabadságvágyuk. Dicséretesnek tartom azt a küzdelmet, amit a demokráciáért és a szabadságért folytatnak, s mindig szívesen találkozom velük. Ha van egy kis szabadidőm, falvakban, s kisvárosokban járok: beülök egy étterembe, finom falatokat eszem, vagy egy kávézóból nézem az embereket: élvezem az itteni életet.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!