HAON - Legfontosabb

2018.06.05. 15:47

A beteg állományt el kell pusztítani

Hajdú-Bihar - A költésrothadás egyelőre megállíthatatlan, a fiatal állományt támadja meg.

Hajdú-Bihar - A költésrothadás egyelőre megállíthatatlan, a fiatal állományt támadja meg.

– Úgy képzeljük a betegséget, mint amilyen egykor a pestisjárvány volt; egyik faluból a másikba mentek az emberek, és átvitték a betegséget. Így terjed el a méheknél a nyúlós költésrothadás is. Egyik kaptárból száll a beteg méh a másikba – beszélt a költésrothadásról, a méhek egyik legveszélyesebb betegségéről Király László, az Országos Magyar Méhészet Egyesület (OMME) Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke. Mint ismeretes, Nógrád megyében ütötte fel a fejét ez a méhbetegség, ott kaptárakat kellett megsemmisíteni. Megyénk vezető méhészét arról kérdeztük, hogy Hajdú-Bihar méhállományait veszélyezteti-e a betegség.

Csak égetéssel lehet

– A megyében csupán három-négy területen ismeretes a költésrothadás, és ez nagyon jónak számít, ha országos viszonylatot nézünk. Szerencsére Kelet-Magyarországon ritkán szokott előfordulni. Ezt egy globális betegségnek mondhatjuk, ami a méhek fiasítását pusztítja, a kórokozó egy baktérium. Amennyiben ilyen betegség gyanúja vetődik fel, a hatósági állatorvos ellenőrzi az állatokat, majd ahol megtalálja a betegséget, ott kártalanít, vagyis leöli az állományt, és elégetteti a kaptárt.

A maradványokat a hamvakkal együtt el kell ásni a földbe minimum két méter mélyre, majd mindezek után következik a fertőtlenítés. Ezt követően 3-4 hétig folyamatosan figyelni kell a megmaradt méhállományt, hogy visszajött-e betegség.”

A betegségben elpusztul a fiasítás, és a szaporítás hiányában egy méhgeneráció kihal. Az a baj, hogy a kórt nem lehet megállítani, gyógyszer erre nincs. Csak a kaptár megsemmisítésével lehet elejét venni – fogalmazott Király László.

HBN


[related-post post_id="3871621"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!