Papp László mesélt pár részletet az Új Főnix Tervről

Papp László
Papp László - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Valószínűleg keveseknek mondtak újat a részletek, hiszen az Új Főnix Terv elemeiről már a Naplóban és a Hajdú Online-on is beszámoltunk. Ahogy Papp László polgármester fogalmazott, azért rendeltek mellé 200 milliárdos keretet, mert a kerek számokkal könnyebb számolni, de a vége lehet 220 vagy 230 milliárd is, és a 2020-as határidőn is túlmutat.

Az abban megfogalmazottak ugyanis már a 2050-ig elérendő célokhoz vezető utat is kijelölik, amikorra Debrecen valóban az ország és a régió minden szempontból meghatározó nagyvárosa lesz.

Hat pillérre építve

Az önkormányzati intézmények vezetőinek, illetve más meghívott vendégeknek a Kölcsey Központban kedden megtartott több mint egyórás prezentáció legfőbb elemei: a gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés, a közlekedési, a lakóövezeti, a kulturális és az oktatási fejlesztések, valamint az egészségügyi, szociális jellegű jóléti fejlesztések. Ezeket külön is részletezte Papp László kiemelve, hogy a város semmikor sem fogja magára hagyni az oktatást. Hozzátette, költhették volna másra is az erre a célra betervezett 10 milliárd forintot, de fontos, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni, itt képzeljék el a jövőjüket ők is.

Előadását az Új Főnix Terv eddig megvalósult eredményivel zárta. Eszerint idén eddig 38 milliárd forint értékű pályázatot nyújtott be a város. A főpályaudvar kivitelezésére nyáron hirdetik meg a közbeszerzést, és jövő év elején kezdődhet a munka, nyártól lesz lezárva a 4-es főút több mint egy évig, és 2018-ra a Déli Ipari Park is készen áll majd a betelepülők fogadására.

HBN–ÉP


Aluljárók, főpályaudvar, élményfürdő a Nagyerdőn: elmondták, milyen lesz Debrecen 2050-re

Debrecen – Befejeződött az infrastruktúra fejlesztése; a cél: egy több országra kiterjedő, hárommilliós régió központjává válni.