Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.11. 11:08

Illetékes válaszol: Lelkiismeretesen gyógyítanak a nyíregyházi kórházban

<p>Nyíregyháza - A műszakos nővérek a betegről tájékoztatást nem adtak, ezért nem értik, hogy milyen méltatlan dologról szól a levélíró. Ez esetében is, mind az orvos, mind a nővér a megfelelően járt el.</p>

Lapunk március 7-i számában „Remélem egyedi eset?” címmel olvasói észrevétel jelent meg, melyre reagált dr. Pikó Károly, a Jósa András kórház főigazgatója is. Az üggyel kapcsolatban, az érintett osztály, osztályvezető főorvosa, dr. Vinkler Ilona is kifejtette véleményét.

A beteg Pulmonológiai osztályunkon feküdt. A néni krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben, magas vérnyomásban és egyéb társbetegségben szenvedett. Mind az aktív, mind a krónikus osztályon korrekt és igazolt diagnózisokkal, magas szintű orvosi ellátásban, gyógykezelésben és ápolásban részesült.

Kevert szorongásos és depressziós zavara miatt külön figyelmet érdemelt és kapott mind az osztályos orvos, mind az osztályos nővér részéről. Többször vettünk el tőle otthonról kapott gyógyszereket, és hosszasan magyaráztok, hogy miért kell bevenni az általunk adott készítményeket.

Bár a kórházunkban szabad a látogatás, a levélíróval sem az osztályvezető főorvos, sem az osztályvezető főnővér, sem a kezelőorvos nem találkozott. Ritkán látogatták, így azzal is segítettünk a családnak, hogy a krónikus osztályunkon tovább kezeltük és ápoltuk, mivel a néni egyedülálló volt és az otthoni ápolása nem volt megoldott.

A levélben kifogásolt időszakban tapasztalt szakorvos ügyelt, szombaton dr. Farszki Éva főorvos, vasárnap dr. Hegedüs László. Vasárnap 3 nővér dolgozott, szintén elhívatott, jó szakemberek. A nővérek készségesen odavezették volna a látogatót az ügyeletes orvoshoz, ha ezt kérte volna.

Az ügyeletes orvos vasárnap a földszinti 87 ágyat vizitelte, mikor délben halálesethez hívták az emeletre. Az ottani halott szabályszerű ellátása után, rögtön bekövetkezett az olvasó nagymamájának halála is (12 óra 40 perckor).

Az ő esetében is, mind az orvos, mind a nővér a megfelelően járt el, de a kegyeleti szobában nem tudták elhelyezni, mert ott az előző órában elhunyt feküdt.

A néni szobatársai idős, scleroticus, hypoxiás betegek voltak, akiktől téves információkhoz juthatott a hozzátartozó. Az elhunyt ellátása után mentővel hoztak súlyos beteget az ügyeletesnek, a földszinten is több beteghez riasztották.

Ezután lett volna ideje a család telefonos kiértesítéséhez, akik délután 4-5 óra tájban visszatértek a kórházba, beszéltek is Hegedüs doktor úrral, és semmi negatív észrevételt nem tettek. Ha a levélíró szülei – akik nyilvánvalóan tudták –, hogy agonizál a néni, nem mennek vissza a kórházba, az ügyeletes orvos telefonon, vagy táviratban sürgős munkája végeztével értesítette volna a hozzátartozókat. Nem másnap, ahogy feltételezi a levélíró.

A beteget a szakmai előírásnak megfelelően lelkiismerettel és elhivatottsággal gyógyítottuk. Nagyon sajnáljuk, hogy a család egyik tagja ezt nem vette észre – erősítette meg az osztályvezető.

Előzmény:

Remélem egyedi eset?
Dél körül jöttünk el a nagymamámtól, aki állítólag körülbelül fél óra múlva hunyt el. Erről azonban egyáltalán nem értesítettek bennünket a kórházból...

Kapcsolódó cikkek:

A kórház új főigazgatója
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés, a testület döntött arról is, ki lesz a Jósa András Oktató kórház főigazgatója.

Betekintettek egymás munkájába
Dr. Pikó Károly az intézmény előtt álló feladatokról tartott előadást a Szakmai Napokon Nyíregyházán.

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!